ABD Terörle Mücadelede Afrika’ya Önem Veriyor

  • Luis Ramirez

Your browser doesn’t support HTML5

Başkan Barack Obama’nın Afrika ziyareti Washington’ın bu kıtayla büyüyen ekonomik ve ticari ilişkilerinin önemini vurguluyor. Terör tehdidi bölgeyi sararken, Afrika’daki Amerikan askeri varlığı da artıyor.

Batı Afrika’daki militan grupların varlığının Mali gibi daha önce etkilenmemiş bölgelere yayılması, Amerikan ordusunun Deniz Piyade Birliği’nin Afrikalı komandoları eğittiği programların başlamasına neden oldu.

Amerika ayrıca insansız hava araçlarının üssü olan Nijer gibi silahsız bölgelerde istihbarat, izleme ve keşif çalışmalarına hız verdi.

Bu çalışmalar, Amerika’nın büyük bir personel varlığı olmaksızın bölgeye güvenlik yardımı sağlama planının bir parçası.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Rodriguez, Amerika’nın Almanya’daki Afrika Komutanlığı Başkanı. Rodriguez, Amerika’nın Sesi’ne, Amerikan ordusunun bu kıtadaki varlığını korumasının önemini anlattı: “Afrika ülkelerinin tarihi, sömürgecilik ve ve diğer etmenlere bakarsak orada neden askeri birlik olarak yer almamamız gerektiğini anlarız. Amerikan askeri varlığını düşük düzeyde tutarak yaratıcı çözümlerle yüksek etki sağlayacak stratejiler geliştirmeliyiz. Az insan kullanarak kısa süreli tatbikatlar ve operasyonlarla bu kapasiteyi oluşturmalıyız.”

2008 yılında hayata geçirilen AFRICOM’un ilk başlarda odağında tarım alanlarında haşeratlarla mücadele gibi sivil kalkınma projeleriyle köylülere ulaşmak vardı. Ancak uzmanlara göre bu yaklaşım Amerikan kuvvetlerinin Afrika’da gerçekten ne yaptığıyla ilgili soru işaretleri doğuruyor: “AFRICOM başlangıçta hedefini iyi açıklayamadığı için büyük tedirginliğe yol açtı. Birçok kişi, yeterince bilgileri olmadığı için projeye kuşkuyla yaklaştı.”

Giderek artan terör tehditleri Amerika’yı kendi istihbaratını toplama ve başka askeri operasyonlar yapma konusunda harekete geçirdi.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi uzmanı Richard Downie, Amerika’nın Afrika’daki varlığını sınırlayarak, bu kuşkuları dağıttığına inanıyor: “Africom geleneksel bir çalışma yürütme yöntemini benimsedikçe bölgede daha anlaşılır hale geliyor. Bence bu da Africom’un kıtadaki imajına yardımcı oluyor. Herkes Africom’un orada ne yaptığını daha iyi anlıyor.”

Uzmanlar Amerika’nın kapasite arttırma misyonunun uzun vadeli bir çaba olduğunu vurguluyor. Amerikan askerleri genelde eğitimsiz ve profesyonellikten yoksun ordularla çalışıyor. Bu nedenle bu çabanın onlarca yıl sürebileceği tahmin ediliyor.