ABD ve AB'den RusYetkililer için Yaptırımlar

Başkan Obama Beyaz Saray'da açıklama yaparken

Başkan Barack Obama, Kırım’ın bağımsızlık ilan etmesi ve Rusya’ya katılma yolunda adımlar atmasının ardından Amerika’nın Ukrayna hükümetine sağladığı “sarsılmaz” desteğin süreceği konusunda söz verdi.

Beyaz Saray’da konuşan Obama, yönetiminin birkaç saat önce Rus yetkililer için açıkladığı bir dizi yaptırımı buna örnek gösterdi. Obama, Rusya durumu tırmandırma yolu seçerse Washington’un yeni yaptırımlar uygulamaya hazır olduğunu söyledi.

Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden’in durumu NATO liderleriyle değerlendirmek üzere Pazartesi akşamı Avrupa’ya gideceğini de bildirdi. Obama da Avrupa’ya gelecek hafta daha önceden planlanan bir ziyaret yapacak.

Beyaz Saray Kırım’ın referanduma gitmesinde rol oynadığı belirlenen 11 Rus yetkilisinin mal varlıklarının dondurulduğunu açıkladı. Daha önce Avrupa Birliği de Rusya ve Ukrayna’dan 21 yetkiliye seyahat yasağı koyma ve ticari yaptırımlar uygulama kararı aldı.

ABD ve Avrupa Birliği’nden sonra NATO da bir açıklama yaparak referandumu “yasadışı” olarak tanımladı ve Ukrayna anayasasıyla uluslararası hukuku ihlal ettiğini bildirdi.

Uluslararası tepkilere rağmen bir Kırım parlamento heyeti Rusya’ya katılma işlemlerini görüşmek üzere Moskova’ya gitti.