ABD ve Almanya Arasında Guantanamo Krizi

ABD ve Almanya Arasında Guantanamo Krizi

Amerika'nın, Guantanamo'da savaş esiri olarak tuttuğu kişileri kabul etmesi için görüşmeler yaptığı Almanya'da konu tartışmalara neden oluyor

Guantanamo cezaevine ve tutukluların yargısız bir şekilde burada tutulmasına uluslararası arenada en çok tepki gösteren devletlerin başında Almanya geldi. Alman hükümetinin temsilcileri geçen yıllarda her fırsatta Guantanamo’nun kapatılmasını talep ederken, ABD Başkanı Barack Obama’nın göreve gelir gelmez cezaevini kapatacağını açıklaması ve AB ülkelerinden salıverilecek tutukluların bir bölümünü kabul etmelerini istemesi Alman kamuoyunda konuya yeni bir yön kazandırdı. Bazı AB üyeleri Guantanamo’da tutulan kendi vatandaşlarını almayı kabul ederken, Almanya’da kendi vatandaşları olmayan eski tutukluları kabul edeceğini açıkladı. Ancak ABD yönetiminin suçsuz ilan ettiği Guantanamo'daki 7 Uygur’u önce kabul edeceğini açıklayan Berlin, geçen yaz aylarında bu kararından son anda vazgeçti. Siyasi çevreler, Alman hükümetinin Çin’den bu konuda gelen baskı sonrasında bu tarz bir karar aldığını savunurken, Eylül’deki seçimlerden sonra yeni İçişleri Bakanı olan Thomas de Maiziere, serbest bırakılması planlanan başka zanlıların Almanya’ya gönderilmesi yönünde Amerikan yetkililerle yeni görüşmelere başladı. Bakanlıktan sızan haberlere göre, geçen Şubat ayında Federal İçişleri Bakanlığı’ndan ve Federal Kriminal Dairesi yetkililerinden oluşan bir heyet, ABD’li güvenlik yetkilileri ile Guantanamo’da gizli görüşmeler yaparak, ülkeye alınacak bazı isimleri saptadı.

Almanya’nın, ilk etapta üç zanlıyı kabul etmeye hazır olduğu yönünde medyada çıkan haberler, iktidardaki Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU ile Hristiyan Demokrat Birlik CDU’lu İçişleri Bakanı Maiziere’nin arasını açtı. Hristiyan Birlik partilerinin yönetimde olduğu eyaletlerin içişleri bakanları, ortak bir şekilde eski mahkumları kendi eyaletlerine almayacaklarını açıklarken, CDU’nun Bavyera Eyaleti ortağı CSU ise El Kaide’ya yardım ettikleri şüphesiyle Guantanamo’da tutulanların masum olmadığını ve Almanya’ya gelmesini genel olarak kabul etmeyeceğini duyurdu. Almanya’da Bavyera, Kuzey Ren Vestfalya, Aşağı Saksonya, Hessen ve Baden-Württenberg gibi ekonomik durumu en iyi ve nüfusu en kalabalık eyaletler Birlik Partileri tarafından yönetiliyor. Birlik partilerinden içişleri bakanları, Guantanamo’dan serbest bırakılanların Almanya için güvenlik tehdidi oluşturabileceğini, terör zanlılarını Guantanamo’ya gönderen ABD’nin, bu kişileri kendi ülkesine alması gerektiğini savunuyor. Konuyla ilgili gelen tepkiler üzerine İçişileri Bakanı de Maiziere, Amerikan yetkililerle görüşmelerin henüz sonuçlanmadığı ancak zanlıların Almanya’ya kabulü ile ilgili son kararı sadece kendi bakanlığının verme yetkisine sahip olduğunu bildirdi.

Alman Yabancılar Kanunu’nun 22. maddesine göre, İçişleri Bakanlı’ğının insancıl nedenlerle tutuklu kabul etme hakkı olduğunu açıklayan Maiziere, Almanya’ya geleceklerin terörist olmadığını, ayrıca Almanya’nın terörizme karşı aynı safta yer aldığı ABD’ye bu konuda yardımcı olmasının gerektiğini söyledi. Bu arada İçişleri Bakanlığı yetkilileri söz konusu üç tutuklunun Amerikan yetkililerle görüşmelerin sona ermesinden sonra Mayıs ayında Almanya’ya gelebileceğini doğruladılar.