Af Örgütü’nden Türkiye’ye Suçlama

Uluslararası Af Örgütü, ayrıca Türk güvenlik güçlerinin insan kaçakçılarının yardımıyla sınırı geçmeye çalışanlara ateş açtığını ve aralarında çocukların da olduğu bazı Suriyeliler'in yaralandığını öne sürdü.

Bir Türk hükümet yetkilisi ise iddiayı yalanladı, tıbbi yardıma ihtiyacı olarak sınıra gelenlerin hepsinin tedavi edildiğini söyledi. Aynı yetkili Türkiye’nin 2012’den buyana sadece Kilis’te yaklaşık 700 bin Suriyeli’yi tedavi ettiğini, bunlardan 45 bininin ameliyat edildiğini de kaydetti.

Af Örgütü, son haftalarda sadece ağır yaralıların sınırdan girişine izin verildiğini, hayati tehlikesi bulunmayan yaralıların geri çevrildiğini kaydediyor.

Türkiye, 2 milyon 600 bin Suriyeli ile dünyadaki en kalabalık sığınmacı nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Ancak son haftalarda Türkiye, Rus hava saldırılarından kaçan onbinlerce Suriyeli’ye sınırlarını kapamış durumda.

Bu arada, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Rusya ve ABD liderliğinde Suriye’de ateşkes sağlanması için çok uluslu “panelin” oluşturulmasına yönelik hazırlıkların devam ettiğini söyledi.

Staffan de Mistura’nın ofisinden yapılan açıklamada panelin görüşme takviminin en kısa sürede açıklanacağı belirtildi.

Panele Batılı ülkelerin yanı sıra İran, Türkiye, Suudi Arabistan dahil olmak üzere 17 ülke davet edildi.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü de Halep’te yoğunlaşan çatışmalardan kaçan 70 bin kişiyle, bölgede susuz ve elektriksiz kalan çok sayıda Suriyeli ile ilgili derin endişe içinde olduğunu açıkladı.

Kızılhaç Örgütü, bu hafta Halep’te vurulan iki hastane nedeniyle hizmet veremediklerini söyledi. Örgüt ayrıca çalışır durumdaki hastanelerin de çalışmakta zorlandığını kaydetti.

Suriye güçleri ve Kürt militanlar Suriye’nin kuzeyinde diğer militan gruplardan köy ve kasabaları ele geçirerek ilerliyor.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü bütün taraflara, sağlık tesislerine ve çalışanlarına saldırılara son vermesi çağrısında bulundu.

Putin krizi Suudi Kral ile görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye krizini Suudi Kral Selman ile telefonda görüştü.

Kremlin’den yapılan açıklamada Putin ve Kral’ın Suriye krizinin çözümü, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da güvenlik ve istikrarın sağlanması konularını ele aldıkları dile getirildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı da sadece bölgedeki son gelişmeler ışığında diplomatik ilişkilerin ele alındığını kaydetti.

Moskova ve Tahran, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı destekliyor. Suudi Arabistan ise Esat’a karşı olan grupları destekliyor ve Suriye’ye kara gücü göndermeye hazır olduğunu kaydediyor.