AKP Muhalefetle Dokunulmazlıkları Görüştü

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, mevcut fezleke dosyalarıyla ilgili dokunulmazlıkları kaldırmak üzere geçici anayasa düzenlenmesi teklifiyle ilgili olarak AKP grubu, Cuma günü TBMM'de muhalefeti ikna görüşmelerine başladı.

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, milletvekili dokunulmazlıklarıyla ilgili nasıl bir teklif öngördüklerini muhalefet partilerine iletti. Ancak CHP ve HDP, kalıcı düzenleme ve kürsü dokunulmazlığının dışında her türlü dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki taleplerini dile getirdi. MHP ise, öncelikle terörle ilgili fezlekelerde dokunulmazlıkların kaldırılmasını ve sonrasında kalıcı düzenleme yapılmasını istedi.

Teklif ne öngörüyor?

Başbakan Davutoğlu'nun açıklaması çerçevesinde, AKP, anayasaya geçici 20. madde eklenmesini planlanıyor. Bu geçici maddeye göre, anayasanın dokunulmazlıkları düzenleyen 83. maddesinin ilgili hükmü Meclis'te bekleyen fezlekeler için uygulanmayacak. Bu yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ile Adalet Komisyonu ve Anayasa Komisyonu'ndan oluşan Karma Komisyon'daki dokunulmazlık fezlekeleri ve eki dosyalar 15 gün içinde yargıya gönderilmek üzere Başbakanlık'a iade edilecek.

Muhalefet kalıcı "dokunma" istedi

AKP heyeti, ilk olarak CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’le biraraya geldi. Anayasada dokunulmazlıkları düzenleyen 83. maddede kalıcı bir değişiklik yapılmasını istediklerini anımsatan Gök, teklife partiiçi değerlendirmeyle yanıt vereceklerini kaydetti.

AKP Heyeti, ikinci durak olarak MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’la görüştü. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin açıklamasında vurguladığı üzere öncelikle terör suçlarına ilişkin dosyalarda dokunulmazlıkların kaldırılmasını istediklerini belirten Vural, daha sonra dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği yapılabileceğini ifade etti. Vural, "MHP olarak dokunulmazlığın kürsü dışında olmayacağını savunuyoruz. Gündemde bulunan terörle ilişkili dosyaların öncelikle parlamentodan geçirilmesini, buna paralel olarak da diğer değişiklikler için partiler arası mutabakat sağlamak gerektiğini, bunun için yanlarında olduğumuzu söyledim," dedi. AKP'nin girişimini "taktik adım ve geçici çözüm" olarak nitelendiren Vural, ancak bu adımın fırsata çevrilebileceğini de dile getirdi.

AKP'liler, son olarak HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'i ziyaret etti. Dokunulmazlıkların kalıcı ve köklü bir düzenlemeyle ele alınmasından yana olduklarını söyleyen Önder, "Geçici, bir defaya mahsus değil, kürsü dokunulmazlığının dışında her türlü dokunulmazlığın kaldırılmasından yanayız. Bundan zerre kadar taviz vermeyiz," diye konuştu.

Bostancı'ya göre yargı pratiğine bakılacak

Kamu vicdanını tatmin etmeyi hedeflediklerini kaydeden AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, muhalefet cephesi açısından "yetmez ama evet" denilebilecek bir teklif getirdiklerini söyledi. Neden geçici düzenleme yaptıklarına ilişkin soru üzerine Bostancı, "Geçici düzenleme bugüne kadar intikal eden bütün fezlekeleri kapsıyor. Bir de süreci görmek lazım. Yasamayla yargı arasındaki incecik ve hassas sınır pratikte nasıl teşekkül ediyor, bir bakıma geçici düzenlemeyle bunu görme imkanımız olacak," dedi.

"Yargının milletvekillerine yaklaşımına göre mi hareket edeceksiniz?" sorusu üzerine Bostancı, "Öyle bir şey yok, pratiğe bakacağız. Yasama, yürütme ve yargı erkleri ve bunların birbirleriyle olan ilişkileri, sınırların nereden geçtiği meselesi öteden beri tartışma konusu. [Bu] Bize bir pratik imkanı verecek," diye konuştu.