Almanya Başbakanı Merkel Ocak'ta Türkiye'ye Gidiyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel Ocak ayında Türkiye'ye giderek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşecek.

Başbakan Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek üzere Ocak ayında Ankara’ya gidecek. Başbakanlık sözcüsü, ziyaret haberini "Merkel’in uluslararası ziyaretlerini, yolculuktan bir hafta önce doğruluyoruz" şeklinde açıklarken, Türk ve Alman diplomatik çevreler ziyaretin önümüzdeki ayın üçüncü haftasında yapılacağını, Merkel’in Erdoğan’la bir araya gelmek amacıyla günübirliğine Ankara’ya gideceğini bildiriyorlar.

Buna göre zirvenin ana konuları, Suriye’deki son gelişmelerle bağlantılı mülteci krizi ve Libya’daki gerilim olacak. Merkel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Türkiye ile AB arasında 2016’da imzalanan Mülteci Geri Kabul Anlaşması’nın uzatılması konusunu da gündeme getireceği tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanı’nın Pazar günü yaptığı konuşmada, “Bombardımandan kaçan 80 binin üzerinde İdlibli kardeşimiz ülkemiz sınırlarına doğru göç etmeye başladı. Bu sayı artarsa Türkiye bu yükü tek başına taşımayacaktır. Bunun olumsuz yansımaları başta Yunanistan olmak üzere tüm Avrupalı ülkelerin de hissedeceği bir konu olacaktır” şeklindeki sözleri Almanya’da geniş yankı buldu. Alman basınında, Almanya’ya yeni bir sığınmacı akını olabileceği yorumları yapılmıştı.

Konu Almanya’da gündeme damgasını vururken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından sonra Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck, Yunanistan’daki kamplarda zor şartlarda yaşayan 4 bin çocuğu, Almanya’nın hemen almasını talep etti.

Yunanistan’ın da 7 bin 500 kişi kapasiteli kamplarda 40 bin mültecinin yaşadığını, gelecek yıl Türkiye üzerinden 100 bin mülteci beklediğini açıklamasının ardından, koalisyon ortaklarından CDU/CSU Birlik Partileri’nden ve muhalefet partisi FDP’den siyasetçiler, Mülteci Geri Kabul Anlaşması’nın sürdürülmesi gerektiği yönünde çağrılar yaptılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, anlaşma kapsamında AB tarafından söz verilen 6 milyar Euro'luk yardımın ödenmediğini, Türkiye’nin bu yükün altından tek başına kalkamayacağını sıklıkla dile getiriyor.

Merkel-Erdoğan arasındaki zirvenin bir diğer önemli gündem maddesi de Libya’daki gelişmeler olacak. Türkiye’nin Libya'ya asker gönderme planları ve iki ülke arasında deniz sınır anlaşması Almanya’da olumsuz yorumlara neden olmuştu.

Anlaşmaya ilişkin Berlin’den yapılan açıklamada, Ankara ve Trablus'a Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saygı gösterme çağrısı yapılmış, deniz sınırlarının etkilenen bütün sahil devletlerinin katılımı ile uluslararası hukukla uyumlu olması gerektiği belirtilmişti. Diplomatik çevreler, Merkel’in Erdoğan’a Şubat ayı sonunda Berlin’de toplanacak, Libya Konferansı’na kadar gerilimi artıracak herhangi bir girişimde bulunmamasını önereceği yorumları yapıyorlar. Başbakan Merkel’in inisiyatifiyle gerçekleşecek konferansa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılması bekleniyor.