Amcası Esad'ı İstifaya Çağırdı

Amcası Esad'ı İstifaya Çağırdı

Suriye lideri Beşar Esad’ın uzun yıllardır sürgünde olan amcası Rıfat Esad Paris’te ortaya çıktı. Esad, yeğeni Beşar Esad’a istifa etmesi, uluslararası kurumlara da Esad’ın yaşamını güvence altına alma çağrısında bulundu. Rıfat Esad, aksi taktirde Suriye’de bir iç savaş çıkacağını söyledi.

Uluslararası camia tarafından giderek daha çok tecrit olan Suriye lideri Beşar El Esad’ın 1984 yılından bu yana, darbe girişimi nedeniyle Londra ve Paris’te sürgünde yaşayan amcası Rıfat El Esad, Suriye krizinin çözümü için bir an evvel harekete geçilmesi gerektiğini aksi taktirde Suriye’de iç savaşın patlak vermesinin an meselesi olduğunu söyledi.

Paris’te bir otelde basın toplantısı düzenleyen Amca Rıfat El Esad, « Arap Ligi, Esad’ın istifa edebilmesi için Esad’ın ve O’nu destekleyenlerin yaşamını garanti etmeli. Beşar, Bin Ali ya da Kaddafi değil. Eğer bu çıkmaz durum devam ederse korkarım iç savaş patlak verebilir. Bu garanti verilirse Esad istifa eder ve yerine aileden biri geçerek demokratikleşme adımlarını atar. Bu ben ya da başka bir aile mensubu olabilir » dedi. Suriye’de rejimin gitmeye hazır olduğunu ancak Esad ve ekibinin önce kendilerinin can güvenliğinden endişe ettiklerini, rejimin istifasının ardından alevi azınlık ile sünni çoğunluk arasında iç savaş çıkması endişesinin de istifayı güçleştirdiğini dile getirdi.

Le Figaro gazetesine konuşan Rıfat Esad, « Beşar’ı kan banyosuna son vermeye, istifa etmeye çağırıyorum.Halkını öldürerek iktidarda kalması düşünülemez bile. 8 aydır, Beşar pek çok reform önerisi sundu. Ama hiç bir ciddi reformu hayata geçirmedi » dedi. Arap Birliği’nin aldığı Suriye’nin üyeliğinin dondurulması kararının yeterli olmadığını savunan Rıfat Esad, Birleşmiş Milletler’in sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

Eski Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad’ın kardeşi ve uzun süre onun yerine geçmeyi bekleyen Rıfat Esad, 1982 yılında Hama’daki Müslümün kardeşler ayaklanmasında binlerce kişinin katledilmesinde rol aldı.1984 yılında kardeşi ile anlaşmazlığa düşen ve o tarihten beri Londra’da ve son yıllarda Fransa’da sessizce sürgün hayatı yaşayan 71 yaşındaki Rıfat Esad, bir kaç yıldır Suriye rejimi ile yakınlaşsa da demokratik açılımı savunuyordu.