22 Şubat Amerikan Basınından Özetler

Your browser doesn’t support HTML5

Amerikan basını bugün Başkan Trump’ın kaçak göçmenlere ilişkin tavrını sertleştirdiği yolundaki haberlere geniş yer ayırıyor. Gazeteler, yeni getirilen kurallara göre artık daha fazla kaçağın sınırdışı tehdidiyle karşı karşıya olduğunu bildiriyor.

Los Angeles Times, Trump’ın, Amerika’da kaçak yaşayan 11 milyon kişiyi hedef aldığını yazıyor. Habere göre Trump, sınırdışı uygulaması üzerindeki bazı kısıtlamaları sona erdirerek çok sayıda kaçağı sınırdışı etmenin önündeki engelleri kaldırdı. İç Güvenlik Bakanı John Kelly, yayınladığı iki genelgede, göçmenlik yasalarının daha sıkı bir biçimde uygulanması için ek eleman alımına gidileceğini ve acilen sınırdışı edilecekler listesindeki öncelik sıralamasının genişletileceğini bildirdi. Gazeteye göre Trump, bu son hamleyle, en büyük kampanya vaatlerinden biri olan Amerika’daki göçmen nüfusu azaltmaya bir adım daha yaklaştı. Artık sadece suç sicili olan kaçaklar değil, suç sicili olmayanlar da gözaltına alınabilecek, ehliyetsiz araç kullanmak bile sınırdışı edilme gerekçesi olabilecek. Göçmenlik polisinin göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı mahallelere daha sık baskın düzenlemesinin de önü açılıyor.

New York Times da aynı konuyu ana sayfasına taşımış. Gazeteye göre Trump’ın kurduğu ‘sınırdışı gücü,’ Amerikan değerleriyle taban tabana zıt. İç Güvenlik Bakanı Kelly’nin yayınladığı genelgeler, Obama döneminde oluşturulan akılcı göçmenlik politikasını alt üst ediyor. Bunun nedeni, artık suçu ne kadar küçük ya da eski olsun, suç işleyen ya da suçlanan ancak masum olan her kaçağın sınırdışı edilebilecek olması. Gazete, bu uygulamanın siyasi istismarın ve ırkçılığa dayalı profillemenin yolunu açacağı uyarısında bulunuyor.

New York Times’da yer alan bir başka haberse Cumhuriyetçi Parti’nin kamuoyundan almaya başladığı olumsuz tepkilerle ilgili. Habere göre şu anda bir haftalık tatilde olan Kongre üyeleri, bu fırsatı, temsil ettikleri bölgelerdeki seçmenlerle biraraya getirmek için değerlendirmiyor. Bunun nedeni, Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin karşı karşıya kalacakları protestolardan korkmaları. Seçmen bölgelerinde toplantılar düzenleyen az sayıda Cumhuriyetçi Partili Kongre üyesi ise yuhalanıyor, çok sert tepkilerle ve seçmenlerin ”bize yalan söylemeyin” gibi sloganlarıyla karşılaşıyor. Habere göre seçmenlerin en öfkeli olduğu meselelerin başında son derece tecrübesiz olarak gördükleri milyarder hayırsever Betsy DeVos’un eğitim bakanlığına aday gösterlemesi ve Cumhuriyetçi senatörlerin seçmen tepkilerine rağmen DeVos’un adaylığını onaylaması.

Washington Post ise IŞİD’in giderek daha çok İHA kullanmaya başlamasının ciddi bir tehdit oluşturduğunu bildiriyor. Habere göre bomba yüklü İHA’larla saldırılar düzenleyen IŞİD’in bir sonraki hedefinin kent merkezleri olmasından korkuluyor. Geçtiğimiz ay İHA biriminin resmen kurulduğunu açıklayan IŞİD, bir haftada İHA’ların taşıdığı bombalarla 39 Irak askerini öldürmekle övünüyor. Gazeteye göre bir zamanlar sadece Amerika ve birkaç gelişmiş ülkenin tekelinde olan İHA’ların kısa süre içinde çok daha ucuz ve erişilebilir hale gelmesi, terör örgütlerinin dikkatinden kaçmadı.