Amerikan Medeni Haklar Hareketinin Anası Ölümsüzleşti

  • Chris Simkins

Your browser doesn’t support HTML5

Medeni haklar savunucusu Rosa Parks’ın Amerikan Kongresi’ndeki heykeli, Başkan Obama’nın da katıldığı törenle açıldı.

Amerikan medeni haklar hareketinin anası olarak bilinen Rosa Parks, artık ölümsüzleşti.

Parks’ın Kongre’deki 3 metrelik heykelinin açılışı, üst düzey yetkililerin katılımıyla yapıldı. Parks, 1955 yılında bindiği belediye otobüsünde siyahlara ayrılan arka koltuğa geçmeyi reddederek Amerikan tarihine damgasını vurmuştu.

Başkan Obama, “Zorlukların ve adaletsizliğin üstesinden gelmeyi başaran, ufak tefek ama çok cesur bir terziyi onurlandırıyoruz,” şeklinde konuştu.

Başkan Obama, Parks’ın cesaretini övdü: “Rosa Parks’ın itaatsizliği bir hareket başlattı. Bu heykel bize, liderliğin gerektirdiği yüce davranışların yurttaşlık için de geçerli olduğunu daima hatırlatacak.”

Kongre’de ilk kez siyah bir kadının büyük boy heykeli dikildi. Heykel, Parks’ın 1950’li yıllarda güney eyaletlerinde ırk ayrımcılığını reddetmesini simgeliyor. Temsilciler Meclisi Üyesi James Clyburn, Parks’ın, Kongre’de heykeli bulunan Amerikan büyüklerinin yanında hakettiği yeri aldığını söyledi: “Bu heykel, ülkemizin herkesin eşit yaratıldığı ilkesi üzerine kurulduğunu hatırlatıyor.”

Parks, Alabama eyaletinin Montgomery kentinde 1955 yılının Aralık ayında bindiği belediye otobüsünde arkaya geçip yerini beyaz bir yolcuya vermeyi reddetmiş, bunun üzerine tutuklanmış ve para cezasına çarptırılmıştı. O zamanlar güney eyaletlerinde otobüs, restoran ve kamuya açık alanlarda ırk ayrımcılığı uygulanıyordu.

Parks, 1991’de Amerika’nın Sesi’ne konuşmuştu: “Başkalarının size nasıl davranmasını istiyorsanız siz de onlara öyle davranın. Ben bu altın kurala hep inandım.”

Doktor Martin Luther King de bir yıl sürecek otobüs boykotunu başlattı. Hareket, Anayasa Mahkemesi ırk ayrımcılığını sona erdirene kadar sürdü.

Luther King, “Anayasa Mahkemesi, otobüslerde ırk ayrımcılığıyla ilgili uzun zamandır beklediğimiz kararı verdi. Toplu ulaşım araçlarında ırk ayrımcılığı hem yasal hem de sosyolojik olarak geçersizdir,” şeklinde konuşmuştu.

Parks’ın Kongre’de heykelinin dikilmesine ölümünden sonra, 2005’te karar verildi.

Parks’ın Kongre’deki heykeli, eylemcinin anısını sonsuza dek yaşatacak.