2011’in En Çok Dinlenen Şarkıları

2011’in En Çok Dinlenen Şarkıları

Müzikseverlerin ilgiyle takip ettikleri Billboard Top 10, MTV Top 10 gibi listelere son yıllarda bir de Apple’ın müzik hizmeti iTunes’un “Çok Satanlar” listesi eklendi. Apple, bilgisayarların yanı sıra iPhone, iPad, iTouch üzerinden bağlanılan ve müzik satın alınan iTunes’da yılın en çok satılan ve dinlenen albümlerini açıkladı.

Listenin ilk sırasında 23 yaşındaki İngiliz şarkıcı Adele’in “21” adlı albümü yer aldı. En çok satan “Single” ise yine Adele’in “Rolling in the Deep” adlı şarkısı oldu. Böylece, yıl içinde ses tellerinden bir ameliyat geçirerek bir süreliğine hayranlarını endişelendiren Adele, iTunes’da “Yılın Sanatçısı”, “En Çok Satan Albüm” ve “En çok Satan Şarkı” listelerinin en başındaki isim olmayı başardı.

http://www.youtube.com/embed/rYEDA3JcQqw

Listenin ikinci sırasında ise sessiz bir yükselişle Jay Z, Kanye West, Lady Gaga ve Lil Wayne gibi isimleri geride bırakan Mumford & Sons’ adlı grubun Sigh No More albümü yer alıyor. Lady Gaga ise listede, Coldplay ve diğer bazı sanatçıların altında, 6’ncı sırada kaldı.

http://www.youtube.com/embed/_50wn4WeNBs

Adele’in “21” adlı albümünün sadece Amerika’da 4.8 milyon sattığı belirtiliyor. Ancak bu miktarın ne kadarının dijital satışlara ait olduğu belli değil. iTunes, toplam satış rakamlarını vermekten kaçınıyor. Adele’in Rolling in the Deep” şarkısının bugüne de 5.6 milyon kez indirildiğini belirten Billboard, bunların ne kadarının iTunes’dan indirildiğini belirtmiyor.

iTunes’da 2011 yılında en çok satan albümlerin listesi şöyle:

1) Adele - 21

2) Mumford & Sons - Sigh No More

3) Lil Wayne - Tha Carter IV (Deluxe Edition)

4) Kanye West and Jay-Z - Watch the Throne (Deluxe Edition)

5) Coldplay - Mylo Xyloto

6) Lady Gaga - Born This Way (Bonus Track Version)

7) Rihanna - Loud

8) Drake - Take Care (Deluxe Version)

9) Katy Perry - Teenage Dream

10) Bruno Mars - Doo-Wops & Hooligans (Deluxe Version)

iTunes’da 2011 yılında en çok satan single’larının listesi ise:

1) Adele - "Rolling in the Deep"

2) LMFAO - "Party Rock Anthem (feat. Lauren Bennett & GoonRock)"

3) Katy Perry – "Firework"

4) Bruno Mars – "Grenade"

5) Cee-Lo Green – "Forget You"

6) Pitbull – "Give Me Everything (feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer)"

7) Katy Perry – "E.T. (feat. Kanye West)"

8) Maroon 5 – "Moves Like Jagger (feat. Christina Aguilera)"

9) Foster the People – "Pumped Up Kicks"

10) Nicki Minaj – "Super Bass"

http://www.youtube.com/embed/wV1FrqwZyKw

“Yılın Uygulamaları”nda Fotoğraf Uygulaması İlk Sırada

Apple çalışanları en çok satanların yanı sıra kendi seçtikleri en iyi uygulama (application), oyun ve programları da kullanıcılarla paylaştı.

iPhone için, “Yılın Uygulaması” kategorisinde birinciliğin 14 milyon kayıtlı kullanıcıya sahip fotoğraf uygulaması Instagram’a ait olduğunu açıklandı. Instagram’a şu ana dek yüklenen fotoğraf sayısı 400 milyonun üzerinde. Apple çalışanları, iPad’de ise “Yılın Uygulaması” seçimlerini bir fotoğraf efekt programı olan Snapseed’den yana kullandı.

2011’in En Çok Dinlenen Şarkıları


Yılın iPhone oyunu lüks bir gökdelen/emlak simülasyonu olan Tiny Tower’ın oldu. Bilimkurgu macera türündeki Dead Space de üst sıralarda yer aldı.