AYM: ‘Youtube Yasağı İnsan Hakları İhlali’

Türkiye’de video paylaşım sitesi YouTube’a yönelik yasak kararı 64’ncü günündeyken, Anayasa Mahkemesi’nden kritik karar geldi
Anayasa Mahkemesi, YouTube yasağıyla, insan hakları bağlamında ifade özgürlüğü ihlali gerçekleştiğine hükmetti. Bu durumda Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin aynı Twitter’da olduğu gibi Yüksek Mahkeme kararını uygulayarak yasağı kaldırması bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi, Nisan ayında YouTube’un avukatı, Türkiye Barolar Birliği ile CHP’li bazı milletvekillerince ayrı ayrı yapılan bireysel başvuruları bugün değerlendirdi. Yüksek Mahkeme, başvuru yapanların haklarının ihlal edildiğine ve YouTube’a erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, kararı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı'na gönderecek.

Twitter’a yönelik yasak kararı da Anayasa Mahkemesi’nin insan hakları ihlali yaşandığına hükmetmesi üzerine kalkmıştı.

Your browser doesn’t support HTML5

AYM'nin YouTube Kararına Sokaktan Tepkiler


YouTube yasağı nasıl devam etti?

YouTube sitesine yönelik yasaklama kararı, 27 Mart günü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun odasında gerçekleşen Suriye konulu üst düzey toplantında ortam dinlemesiyle alınmış ses kaydının paylaşılmasıyla alınmıştı.

YouTube sitesi aracılığıyla “Seçim Güdümü” adlı bir hesaptan Dışişleri Bakanlığı’ndaki Suriye’ye yönelik askeri tedbirler ve savaş senaryolarıyla ilgili toplantıdan ses kaydı paylaşılması, AKP hükümetinde rahatsızlık yaratmıştı.

Bunun üzerine 27 Mart günü, hükümetin devreye girmesiyle Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı; askeri ve siyasi casusluk nedeniyle YouTube’a erişimin engellemesini talep etti. Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi de, YouTube’a tümüyle yasak kararına imza atmıştı.

Ancak Anayasa Mahkemesi’nin Twitter’a tümüyle yasak getirilmesiyle ifade özgürlüğüyle ilgili anayasa ihlali yapıldığı yönündeki kararının ardından Türkiye Barolar Birliği, 2 Nisan’da YouTube yasağı aleyhine başvuruda bulundu. Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi de, 4 Nisan’da bu başvuruyu haklı görerek, YouTube’a tümüyle erişim uygulanması yönündeki kararı kaldırdı.

Ama hemen ardından bu sefer YouTube’un özgürlüğüne Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı itiraz edince; Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi’nden ikinci yasak kararı geldi. Bu nedenle de YouTube sitesine erişim yasağı devam etti.

Bunun üzerine YouTube, 7 Nisan'da avukatı aracılığıyla işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara 4. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. YouTube'un avukatı Gönenç Gürkaynak'ın Ankara 4. İdari mahkemesine açtığı dava sonucunda ise, 6 Mayıs’ta, mahkeme daha önce YouTube'un erişim engeline dair verilen kararın yürütmesini durdurdu.

Bu idari mahkeme kararına rağmen TİB, YouTube erişim yasağından geri adım atmadı. Şimdi Anayasa Mahkemesi de, YouTube yasağı aleyhine karar verdi.