Başkan Trump: “TikTok’u Yasaklayacağız”

Başkan Donald Trump bir süredir yönetimin hedefinde olan TikTok’u ABD’de yasaklamayı planladığını söyledi. ABD Başkanı konuyla ilgili Cumartesi günü adım atabileceğini belirtti.

ABD Başkanı Trump, Cuma günü ziyaret ettiği Florida’dan dönüşte basın mensuplarının sorularını yanıtladı. “TikTok’u ABD’de yasaklıyoruz” diyen Trump, video paylaşım uygulamasının yasaklanması için başkanlık kararnamesi imzalayabileceğini söyledi.

Başkan Trump’ın açıklaması öncesinde Amerikan teknoloji devi Microsoft’un TikTok’un ABD operasyonlarını satın almak için ön görüşmelere başladığı kaydedilmişti. Trump’ın bir Amerikan şirketinin TikTok’u satın almasının önünü açacak bir anlaşmaya sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Reuters haber ajansına göre, TikTok'un bağlı olduğu merkezi Çin'de bulunan internet şirketi ByteDance, Beyaz Saray ile uzlaşma sağlamak amacıyla TikTok'un ABD'deki operasyonlarını tamamen durdurmayı teklif etti.

Reuters'ın özel haberinde, ByteDance'in daha TikTok'ta az miktarda hissesini muhafaza etmek istediği ancak Beyaz Saray'ın bunu reddettiği belirtildi. Teklif edilen yeni anlaşma kapsamında, ByteDance'in ABD'deki Tiktok operasyonlarından tamamen çekilmesinin ve Microsoft'un operasyonları devralmasının öngörüldüğü kaydedildi.

İlgili Haberler “Microsoft TikTok’u Satın Almak İçin Ön Görüşmelere Başladı”

ABD kullanıcı verilerinin Çin hükümetiyle paylaşılmasından endişeli

TikTok uygulaması dünya genelinde 2 milyar kişi tarafından kullanılıyor. Bunun 165 milyonu ABD’de. Platformda eğlence amaçlı videoların paylaşılmasının dışında, başkanlık seçimleri gibi siyasi konular da tartışılıyor.

TikTok’un kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle paylaşma olasılığından endişe eden ABD’li yetkililer uygulamanın ulusal güvenlik tehdidi olabileceğini belirtiyor. TikTok’un bağlı olduğu ByteDance internet şirketi ise kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle paylaşmadıklarını, ABD’deki kullanıcı verilerinin yalnızca ABD’de ve Singapur’da depolandığını savunuyor.

ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin, Çarşamba günü yaptığı açıklamada TikTok’un ABD Yabancı Yatırım Komisyonu tarafından ulusal güvenlik gerekçesiyle inceleme altında olduğunu söylemiş, Başkan Trump’a bu hafta tavsiyede bulunacağını belirtmişti.

ABD Senatosu’nun İç Güvenlik Bakanlığı ve Hükümet İşleri Komisyonu geçtiğimiz hafta federal çalışanların hükümet tarafından verilen cihazlarda TikTok’un kullanılmasını yasaklayan tasarıyı oy birliğiyle kabul etmişti. Tasarının Senato Genel Kurulu’nda oylanması bekleniyor. Temsilciler Meclisi de benzer bir tasarıyı kabul etmiş durumda.