Biden ve Maliki Arasında Telefon Görüşmesi

Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın 2011 yılındaki Irak ziyareti sırasında Başbakan Nuri el Maliki'yle yaptığı görüşme (Arşiv)

Başkan Yardımcısı Joseph Biden Irak Başbakanı Nuri el Maliki’yle yaptığı telefon görüşmesinde bu ülkedeki terör saldırılarında hayatlarını kaybedenlerden dolayı başsağlığı diledi.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada Biden, Maliki’yle Irak’ta son dönemde artan şiddet olaylarını görüştü. Irak, son birkaç aydır yaşanan şiddet olaylarında 2008 yılından bu yana en yüksek can kaybını verdi.

Biden ve Maliki, Irak’ın bu saldırıların faillerini bulma ve adalet önüne çıkarma çabalarına destek vermek amacıyla ikili işbirliğini güçlendirme konusunda görüş birliğine vardı.

Yalnızca Temmuz ayındaki saldırılarda Irak’ta bine yakın kişi hayatını kaybetti. Bu hafta başında da bombalı araçlarla düzenlenen saldırılarda 58 kişi ölmüştü.

Uzmanlar Irak’ta yaşanan şiddet olaylarının mezhep ayrılığından kaynaklandığına işaret ediyor. Olayların tırmanmasının Irak’ta iç savaşa yol açabileceği yönünde kaygılar var. Çoğunluktaki Şiiler ve azınlıktaki Sünniler’le Kürtler, yetki paylaşımı konusunda anlaşamıyor.

Biden, Irak Başbakanı Maliki’yle yaptığı telefon görüşmesinde, ülkedeki ulusal ve yerel siyasi liderlere de erişme çağrısı yaptı, siyasi ortamda son dönemde yaşanan gelişmeleri övdü.

Bugün de (Cumartesi) Irak’taki şiddet olaylarında en az 19 kişi öldü.

Bağdat’ın kuzeyinde bir askeri operasyon sırasında bir korgenerali hedef alan saldırıda en az altı kişi öldürüldü. Korgeneral Abdülemir el Zaidi’nin durumuyla ilgili bilgi verilmedi.