BM Misrata’ya İnsani Yardım İçin Kaddafi ile Anlaştı

Valerie Amos

Birleşmiş Milletler, Misrata’ya insani yardım ulaştırılması konusunda Libyalı yetkililerle anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler sözcüsü, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin Trablus ve diğer kentlerin yanı sıra Misrata’ya da yardım görevlilerinin girmesi için güvenli bir koridor açma sözü verdiğini bildirdi. Libyalı yetkililer, sadece kendi kontrollerindeki yerlerde, uluslararası görevlililerin güvenliğini sağlayacak.

Bununla birlikte Kaddafi’nin, isyancı mevzilerine açılan topçu ateşlerini durdurma yönünde bir garanti vermediği bildiriliyor.

Anlaşma, Libya’da bulunan BM’nin insani yardım yetkilisi Valerie Amos ile hükümet yetkilileri arasında yapıldı.

Öte yandan, Misrata’da Kaddafi kuvvetlerinin saldırıları devam ederken, yabancı ve bazı yaralı Libyalılardan oluşan yaklaşık bin kişilik bir grup, kendilerini almaya gelen bir gemiye binerek kentten ayrıldı.

Uluslararası Göçmenlik Örgütü, ülkeden çıkarılan yabancılardan 650’sinin Ganalı olduğunu açıkladı. Ayrıca Filipinler ve Ukrayna uyruklukların yanı sıra, yaklaşık yüz kadar yaralı Libyalı’nın da cehenneme dönen kentten çıkarıldığı belirtildi. Yaralılar arasında çocukların olduğu da belirtiliyor.

Misrata limanında haftalardır bekleyen diğer yabancı uyrukluların bekleyişi ise devam ediyor. Sayıları 4 bini bulan bu yabancıların çoğunun Nijeryalı olduğu bildirildi.

Misrata, ülkenin batısında isyancıların elinde bulunan tek kent. Bu nedenle kent iki aydır yoğun saldırılara hedef oluyor.

Bu arada İngiltere, Uluslararası Göçmenlik Örgütü’ne, kentteki yaralı ve yabancıları kurtarması için 2 milyon 400 bin dolar yardımda bulunacağını açıkladı.