BM: Suriye Çöküyor

  • Margaret Besheer
Paulo Pinheiro ve iki çalışma arkadaşı 2011 yılından bu yana Suriye’deki insan hakları ihlallerini inceliyor. Suriye hükümeti ekibin ülkeye girmesine izin vermese de onlar ülkeden komşu ülkelere kaçan Suriyelilerle sayısız söyleşi gerçekleştirdi.

Pinheiro BM Genel Kurul toplantısında dün yaptığı konuşmada, üye ülkelerin herhangi bir girişimde bulunmamasını çok sert bir dille eleştirdi ve savaşı sona erdirmek için “kaçırılmış birçok fırsat” bulunduğunu ve bundan sonra ülkenin kendiliğinden barışçı bir çözüme ulaşamayacağını bildirdi.

Paulo Pinheiro konuşmasında bundan sonra ülke içindeki grupların ya da farklı iktidar koridorlarında gezenlerin ihlalleri sıralamasının anlamı olmadığını söyledi. Uluslararası toplumun bu savaşı bitirmekle ilgili yükümlülüğü olduğunu söyleyen Pinheiro bunun için ortak bir diplomatik çözümün ortaya atılması ve çözümün talep edilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Bağımsız Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyonu Başkanı Pinheiro, savaşın çıkmaza girdiğini ancak iki tarafın da zaferin parmaklarının ucunda olduğu yanılgısı içinde hareket ettiğini söyledi. Diplomat, savaşan iki tarafa silah yollayan ülkeleri de sert dille eleştirdi ve bunun ancak Suriye halkının acısını uzattığını belirtti.

Pinheiro Suriye hükümetinin ülkenin birçok yerinde gelişigüzel yaptığı topçu ve hava saldırılarını eleştirdi ancak silahlı muhalif grupların da kentleri bombaladığını ve bunun da sivil ölüm ve yaralanmalarını arttırdığını söyledi.

Diplomat meydana gelen ihlaller arasında tecavüz, binlerce sivilin ortadan kaybolması ve yiyecek stoklarına saldırılar olduğunu söylerken yaşanan ihlallerde mezhep ayrımcılığının önemli bir rol oynadığına da dikkat çekti.

Suriye’nin BM Temsilcisi Beşar Caferi ise silahlı grup ve teröristlerin yanısıra bunlara silah ve mali yardım yollayan Batılı hükümetleri ve Arap Körfez krallıklarını suçladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, geçen hafta, Suriye’de 2 buçuk yıldır devam eden iç savaşta ölenlerin sayısının 100 bini aştığını açıklamıştı.