Boko Haram Kaçırdığı Kızları 'Evlendirmiş'

Kendinin öldürülen Boko Haram lideri Ebubekir Şekau olduğunu iddia eden bir kişi, internette yayınlanan bir videoda, altı ay önce kaçırılan kız öğrencilere Kuran’dan ikişer sure ezberletildiğini ve ardından evlendirildikleri kişilerin evlerine gönderildiklerini öne sürdü

Kendisini Boko Haram lideri olarak tanıtan bir kişi, Nijerya’da kaçırılan 200’ün üzerindeki kız öğrencinin Müslüman yapıldığı ve evlendirildiğini iddia ediyor.

Kendinin Ebubekir Şekau olduğunu iddia eden bir kişi, internette yayınlanan bir videoda yaptığı açıklamada, kız öğrencilere Kuran’dan ikişer sure ezberletildiğini ve ardından evlendirildikleri kişilerin evlerine gönderildiklerini öne sürdü. Hristiyan ailelerin çocukları olan bu kızlar, altı ay önce Chibok köyünde bir okuldan kaçırılmıştı.

Ancak video, Boko Haram’la kız öğrencilerin serbest bırakılması için anlaşmak üzere olduğunu bildiren Nijerya hükümetinin açıklamalarıyla çelişiyor. Video’da Ebubekir Şekau olduğunu iddia eden kişi, Boko Haram’ın hükümetle hiçbir anlaşma yapmadığını, kızların da iade edilmeyeceğini bildirdi. Bu kişi aynı zamanda, Boko Haram adına daha önce hükümetle uzlaşanların da kim olduğunu bilmediğini belirtiyor.

Videoyla ilgili olarak Nijerya hükümetinden bir açıklama gelmedi. Ancak Nijerya ordusu, geçen yıl yalnızca Ebubekir Şekau’nun değil, onun adını kullanan bir başka kişinin de öldürüldüğünü bildirdi.

Videoda Boko Haram adına konuşan kişi, örgütün düşmanlarıyla savaşacağını ve onları öldüreceğini, asla görüşme yapmayacağını söylerken, kaçırılan kız öğrencilerin de Boko Haram tarafından “çoktan unutulduğunu” iddia ediyor.

Videodaki kişi, örgütün bir Alman öğretmeni de rehin tuttuğunu açıkladı. Temmuz ayında bir Alman öğretmen, kuzeydoğudaki Gombi’de kaçırılmıştı.

İnsan Hakları İzleme örgütü (HRW), bu hafta başında yayınladığı raporda, Boko Haram’ın 500 kız ve kadını rehin tuttuğunu, bu rehinelerin zorla evlendirilmesinin oldukça yaygın bir yöntem olduğunu bildirdi. Ayrıca örgüt raporunda ifadesi bulunan eski bir rehine, Chibok’tan kaçırılan kız öğrencilerden bazılarının, “güzelliği yüzünden özel muamele görmek üzere ayrılan” diğer kız ve kadınların bakımı için mutfak ve temizlik işlerinde çalıştırıldığını söylüyor.

Eski Boko Haram rehineleri ya da eylemlerine görgü tanıklığı etmiş kişilerin ifadesinin bulunduğu HRW raporunda, Nijerya hükümetinin bu kadın ve kızları istismardan korumak için yeterli koruma tedbirleri almadığı ve eski rehinelere tıbbi ve psikolojik destek sağlayacak imkanlar sağlamadığı belirtiliyor. 63 sayfalık raporda ayrıca hükümetin sorumluları bulma ve cezalandırma yönünde bir çaba göstermediği de vurgulanıyor.