Çin'de 3 Uygur Türkü Öldürüldü

Çin polisi, bıçak taşıyan üç militan Uygur Türkü’nün öldürüldüğünü açıkladı.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Şenyang kentinde, Pazartesi gecesi meydana gelen olayda dördüncü bir kişi de yaralandı.

Polisin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Bıçak taşıyan dört terörist mukavemet gösterdi ve polis, dur ihtarına uyulmadığı için ateş açtı,” bilgisi yer aldı.

Yetkililer ve devlet medyası, olaya karışan kişilerin, son zamanlarda devlet görevlilerine ve sivillere yönelik saldırılarını artıran etnik Uygurlar’dan olduğunu bildirdi.

Sürgündeki Uygurlar, Çin’in bu etnik gruba, dini ve ekonomik ayrımcılık uyguladığını, bu yüzden de Uygurların şiddete başvurduğunu veya Çin’i terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Dünya Uygur Kongresi, Pazartesi gecesi vurulan dört Uygur’un da ülkenin kuzeydoğusundaki sınırdan kaçmaya çalıştığını iddia etti. Grubun sözcüsü Dilşat Raşit, bu kişilerin, yakalanmamak için polise mukavemet gösterdiğini söyledi.

Olayın meydana geldiği Şenyang, Şincan özerk bölgesinin başkenti olan Urumçi’den yaklaşık 4800 kilometre uzaklıkta. Polis, olayda başka ölen ya da yaralanan olmadığını, bir Uygur kadınla üç çocuğun ise gözaltına alındığını bildirdi.

Çin hükümeti, Şincan’da bağımsız bir devlet kurmayı hedefleyen dış destekli cihatçılara karşı mücadele verdiğini iddia ediyor. Uygur Türkleri’ne ayırımcılık yapıldığını reddeden Çin, hayat standartlarını yükseltmek ve ekonomiyi canlandırmak için bölgeye yoğun yatırım yaptığını söylüyor.