Çocuklar İçin Bitpazarı

  • Elizabeth Lee

Your browser doesn’t support HTML5

Beş yaş ve üzerindeki çocuklar, California eyaletinin Pasadena kentinde kendileri için kurulan bitpazarında iş sahibi olmanın ve satış yapmanın ne demek olduğunu öğreniyor
Beş yaş ve üzerindeki çocuklar, California eyaletinin Pasadena kentinde kendileri için kurulan bitpazarında iş sahibi olmanın ve satış yapmanın ne demek olduğunu öğreniyor.

Pazarı aileleriyle birlikte gezen çocuklar, işlerine yarayacak kıyafet ya da oyuncaklar ararken bir yandan da iyi vakit geçiriyor.

9 yaşındaki Tyler Ruste, çok çalışıyor.

Tyler, Pasadena’daki Kidspace Çocuk Müzesi’nin bahçesinde çocuklar için kurulan bitpazarında satış yapan 40 çocuktan biri: ”Kardeşimin ve benim eski oyuncaklarımızı satıyorum.”

Bitpazarını ilk kez yedi yıl önce açan müze, pazarı yılda iki kez kuruyor. Müze yetkililerinden Julianne Sando, amaçlarının, çocuklara gerçekçi bir iş dünyası deneyimi kazandırmak olduğunu söylüyor: ”Çocuklara nasıl bağımsız yaşayacaklarını ve para kullanımını öğretiyoruz.”

Tyler’ın kızkardeşi Alyssa ise kendi standında tatlı satıyor: ”Bu tatlıları yapmak iki gün aldı. Çok çalıştım.”

Pazarda öğrenecek çok şey var: ”Bazen müşteriler hiçbir şey satın almıyor. Bu deneyim bize sabırlı olmayı da öğretiyor.”

Savannah Chavez, sattıkları birçok elişi ürünü kardeşiyle birlikte yapıyor: ”Eski oyuncaklarımızdan el sanatı ürünler yapıp satma fikri çok hoşumuza gitti.”

Genç girişimciler, ne satacaklarına ve fiyatlara kendileri karar veriyor. Satışlardan elde ettikleri tüm gelir de kendilerine kalıyor.

Gençler, yatırımlarına dair kararları da kendileri alıyor: ”Kazancımızı kardeşimle bölüşüp paramızı bankaya yatıracağız.”

Aileler, çocuklarının bu deneyim sayesinde matematik becerilerini geliştirmesini ve özgüven kazanmasını umuyor.