“Deprem Bölgesinde Ciddi Tuvalet Sıkıntısı Var”

3 Mart’tan İstanbul’dan yola çıkarak depremin zarar verdiği kentlerden Hatay ve Adıyaman’da üç gün süren incelemelerde bulunan İstanbul Tabip Odası (İTO) yönetim kurulu üyeleri, bu şehirlerde sağlık hizmetlerinin aksadığını, hijyen ve barınma sorunlarının devam ettiğini belirtti.

Yönetim kurulu üyelerinden Dr. Esin Tuncay ve Dr. Tamer Yazar’ın da katıldığı İstanbul Tabip Odası’ndaki düzenlenen basın toplantısında konuşan Dr. Nergis Erdoğan, deprem bölgesinde sağlık kurumlarının tüm basamaklarda çok ciddi hasar aldığını söyledi.

Dr. Erdoğan, “Hatay’da sağlam kalan ve güvenli hizmet verebilen tek hastane Fransız bir firma tarafından Avrupa Birliği projesi kapsamında depreme karşı güvenli bir teknik kullanılarak yapılan Dörtyol Hastanesi’dir. Aile Sağlığı Merkezleri’nin neredeyse tamamı kullanılamaz derecede hasar görmüştür. Ziyaretimiz sırasında 165 bin 494 nüfusu ile Hatay ilinin ikinci büyük ilçesi olan Defne’de hastane olmadığını gözledik. İTO, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) gibi kuruluşlar tarafından Sevgi Parkı’nda günde 350-400 hasta başvurusuna ulaşan tedavi edici sağlık hizmeti de engellenmişti” dedi.

“İncelediğimiz alanlarda ciddi bir tuvalet sıkıntısı yaşanmaktaydı”

İstanbul Tabip Odası Başkanı, depremin ilk günlerinden itibaren bölgedeki hemen herkesin şikayet ettiği koordinasyon ve organizasyon sorunlarının sürdüğüne de dikkat çekti.

İlgili Haberler TTB Ekipleri Köylerde Sağlık Taraması Yapıyor

Dr. Erdoğan, “Gözlemlerimiz bize bir yandan hekimler ve sağlık çalışanlarının inanılmaz özveri ile çalışma azmini, öte yandan koordinasyon eksikliği ve talimat beklemeye dayalı beceriksizlik nedeniyle ellerinin kollarının ne derece bağlandığını gösterdi. İncelediğimiz alanlarda ciddi bir tuvalet sıkıntısı yaşanmaktaydı, birçoğu kullanılamaz hale gelmiş, giderleri nehre verilmiş tuvaletler olduğunu gördük. İlçede beş on çadırdan ibaret bazı alanlar dışında, büyük yıkıma cevap verecek büyüklük ve genişlikte barınma sağlayacak, insani bir barınma alanı göremedik” dedi.

“Sağlık personelinin bir kısmı yakınlarını kaybetmiş olmalarına rağmen çalışmak zorunda bırakılmışlardı”

Adıyaman’daki gözlemlerini de paylaşan İTO Başkanı, sağlık çalışanları bakımından hakkaniyetsiz durumlar oluştuğunun altını çizdi.

“Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ziyaretinde, ikinci ve üçüncü basamak tedavi edici hekimlik hizmetlerinin verildiği, polikliniklerin açık olduğu öğrenildi. Ancak polikliniklerde çalışan hekim ve sağlık personelinin bir kısmı yakınlarını kaybetmiş, depremzede ve çocuklarını başka illere göndermiş olmalarına rağmen çalışmak zorunda bırakılmışlardı. Rotasyonlarla, gönüllülerle çözülebilecek bu duruma seyirci kalındığını ve hakkaniyetsiz bir tutum sergilendiğini ifade ediyorlardı. Bu ifadeler afet yönetimindeki koordinasyon eksikliğinin, hazırlıklarda yetersizliğin açık bir göstergesiydi.”

Prof. Döventaş: “Cerrahpaşa'da ne yazık ki deprem olmadan enkaz altında kaldık”

Toplantıda yer alan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Alper Döventaş da 6 Şubat depremi sonrası İstanbul’da alınan önlemler kapsamında Cerrahpaşa Üniversitesi hakkında alınan tahliye kararını değerlendirdi.

İlgili Haberler ‘‘Depremden Ölmediysek Kirden Öleceğiz’’

Dr. Döventaş, “Koskoca hastaneyi inanılmaz bir çaba ve büyük bir kaos içinde bir günde boşalttık. Poliklinikler de geçici süreyle durduruldu. Bugün itibarıyla prefabrik binalarımızda tüm poliklinikler azaltılmış sayıda da olsa hizmete başladı. Geleceğimizle ilgili akut planlama nasıl olacak, henüz hiçbir şey net değil. Monoblok hızlıca boşaltılınca elimizden geldiğince prefabrik binada ayakta kalmaya ve öğrencilerimizin eğitimlerine devam etmeye çalışacağız. Acı çekiyorsanız canlısınız, başkalarının acısını duyuyorsanız insansınız. Biz bu acıları çok uzun süredir çekiyoruz. Depremde asla yerine konulamayacak acılar sözkonusu ama biz Cerrahpaşa'da ne yazık ki deprem olmadan enkaz altında kaldık” dedi.

2007-2008 yılları arasında acilen boşaltılan 17 binadan oluşan monoblok yapımızın dış cephelerinin öncelikli olmak üzere güçlendirme yapıldığını söyleyen Cerrahpaşa Üniversitesi öğretim üyesi, 2013 yapılan raporlamada binaların sağlam olduğunun söylenmesine rağmen 2019 Kasım ayında karot örnekleriyle beraber yapılan raporlamada yıkım kararı alındığını ancak bu konuda öğretim üyelerine bilgilendirme yapılmadığını ifade etti.

İstanbul Tabip Odası: “Sağlık kurumları deprem fonundan bütçe ayrılarak güçlendirilmeli”

İstanbul Tabip Odası, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin yerinde güçlendirilmesinin bir zorunluluk olduğuna işaret etti.

İstanbul için beş maddelik bir öneri dizisini kamuoyunun dikkatine sunan İTO, sağlık kurumlarının güçlendirilmesi için deprem fonundan bütçe ayrılmasını, İstanbul Tıp ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri yerlerinde yapılanması için ek ödenekler tahsis edilmesini, Aile Sağlığı Merkezleri aynı zamanda toplanma alanları olarak konumlandırılmasını, tüm sağlık kurumlarında gerçek ve işlevsel deprem tatbikatları gerçekleştirilmesini talep etti.