Diyarbakır’da 16 Gazeteci Tutuklandı

Diyarbakır’da geçen hafta düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 20 gazeteciden 16’sı çıkarıldıkları mahkeme tarafından, “örgüt üyesi” oldukları iddiasıyla tutuklandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın PKK yapılanmalarına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında, 8 Haziran’da gözaltına alınan 20’si gazeteci, 2’si büro çalışanı, 22 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından dün adliyeye çıkarıldı.

Your browser doesn’t support HTML5

Diyarbakır’da 16 Gazeteci Tutuklandı

Emniyette susma haklarını kullanan şüpheliler, önce savcıya ifade verdi.

Dün sabah saatlerinde başlayan ifade alma işlemi yaklaşık 16 saat sürdü.

Haklarındaki iddiaları kabul etmeyen şüphelilerden biri savcılıkta serbest bırakılırken, 21 kişi tutuklanma istemiyle Nöbetçi Sulh Mahkemesi’ne sevk edildi.

Mahkeme şüphelilerden 16’sını “örgüt üyesi” olması iddiasıyla tutukladı.

İlgili Haberler Diyarbakır'da Gazetecilere Operasyon: 21 Gözaltı

Tutuklananların isimleri şöyle: JİNNEWS Müdürü Safiye Alagaş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı Editörü Aziz Oruç, Xwebûn Yazıişleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin.

Gazeteci Esmer Tunç, Mehmet Yalçın, Kadir Bayram, Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen ise adli kontrolle serbest bırakıldı.

Gazetecilerden tepki

Adliye önünde kararı bekleyen gazeteciler meslektaşlarının tutuklanmasına tepki gösterdi. Oturma eylemi yapan gazeteciler, meslektaşlarının mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklandığını savundu.

Tutuklama kararının ardından basın örgütleri, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, tepkilerini alkış ve sloganlarla dile getirdi.

Burada bir açıklama yapan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, tutuklama kararının tahammülsüzlüğün sonucu olduğunu savundu.

İktidarın kendisine yakın olanların dışında başka basın istemediğini ifade eden Müftüoğlu, “Tutuklama gerekçesi ise tahammülsüzlüğün ve anti-demokratik yaklaşımın sonucu olduğu bir kez daha açığa çıktı. Daha bir-iki gün önce, İçişleri Bakanı ısmarlama operasyonların nasıl olması gerektiğini TV programlarında açıklıyordu. Özgür basına dönük bu operasyonun da kimlerin ısmarlama operasyonu olduğunu biliyoruz. Halk sadece onların söylediklerini dinlesin. Ama biz de diyoruz ki gerçeğin ifadeye kavuşması için ne bedel gerekiyorsa vereceğiz ve yalanlarınızla baş edeceğiz. Her koşulda bu yalan düzenine, özgürlükleri kafeslemeye çalışan çürümüş zihniyete karşı hakikat mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

İlgili Haberler Kürt Basınına Neden Operasyon Yapıldı?

Meslektaşlarının sadece gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklandığını belirten Müftüoğlu, "90'lı yıllardan bu yana denediğiniz tüm yöntemlerle başaramadınız. Bu operasyonlarla da başaramayacaksınız. Kopyala-yapıştır kararlarla meslektaşlarımızı özgürlüklerinden alıkoymayı başaramayacaksınız. Bu kararı kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Grup açıklamanın ardında bir süre oturma eylemi yaptı. Eylemin ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan gazeteciler, meslektaşlarının tutuklanmasına tepki gösterdi.