Dolar Gelişmekte Olan Ülkelerde Değer Kaybediyor

Amerika Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları sonrası dolar gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında rekor düzeyde değer kaybetti. FED Başkanı’nın faiz arttırımlarının frenlenmesi konusunda verdiği ılımlı mesajlar başta TL olmak üzere birçok para biriminin dolar karşısında değer kazanmasına neden oldu.

Powell, Amerika Merkez Bankası politika faizlerinin şu aşamada, ekonomiyi daraltacak ya da güçlendirecek bir noktanın hemen altında bir nevi ‘nötr’ bir noktada olduğunu söyledi.

Yatırımcılar FED Başkanı’nın bu yorumlarını Amerika Merkez Bankası’nın faiz arttırımı sürecinin sonuna yaklaşılması olarak yorumladı. 2015 yılından bu yana FED’in faiz arttırımlarına gitmesi özellikle gelişmekte olan piyasalardan Amerikan dolarlarının çekilip Amerika’ya dönmesine ve dolayısıyla doların bu ülke para birimleri karşısında değer kazanmasına neden oluyordu. FED’in önümüzdeki yıl üç değil iki kez faiz arttırımına gidebileceği beklentisi de arttı.

Türk lirası, Güney Afrika para birimiyle birlikte FED Başkanı’nın açıklamalarının ardından en çok değer kazanan para birimi oldu. TL dolar karşısında yüzde 1’in üzerinde değer kazandı. Dolar kuru gün içerisinde 5,15 TL'nin altına indi. Güney Afrika para birimi Rand da dolar karşısında son 4 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Hindistan Rupi’si de dolar karşısında yüksek değer kazanan bir diğer oara birimi oldu.

Tüm dünyada dolara karşı oluşan pozitif havadan şu aşamada Çin hisse senedi piyasası pek etkilenmedi. İki ülke arasındaki ticaret savaşları nedeniyle Çin piyasası Arjantin’deki G20 zirvesinde gerçekleşecek Çin Devlet Başkanı Xi ve ABD Başkanı Trump arasındaki görüşmeye kilitlenmiş durumda.