Empire State Hisse Senetleri Borsada Satılacak

  • Peter Fedynsky

Empire State Hisse Senetleri Borsada Satılacak

New York’un sembollerinden biri olan Empire State binasını yaklaşık 10 yıl önce satın alan Malkin ailesi, binaya ait hisse senetlerini borsada satmayı planlıyor. Kendine özgü yapısı ve tarihiyle kentin en turistik yerlerinden biri olan Empire State, bakalım borsada nasıl bir ilgiyle karşılanacak?

1931 yılında inşa edilen Empire State, yaklaşık 40 yıl, dünyanın en yüksek binası olma ünvanını elinde tuttu. Yaklaşık 10 yıl önce, 57 milyon dolar ödeyerek binayı satın alan Malkin ailesi, Empire State’i halka açık bir emlak şirketi yapma planları çerçevesinde New York borsasına başvurdu.

Hisse senetleri borsada satılacak olan Empire State’in nasıl bir yol izleyeceği henüz bilinmiyor. Emlak Yatırım Birliği’nden Teresa Martin bunu “iyi bir fırsat” olarak nitelese de, Malkin ailesinin neden böyle bir karar aldığını merak ediyor.
Martin, “Mali bir sıkıntıda olabilirler ve sıcak paraya ihtiyaçları olabilir. Belki de büyümek ve yeni yatırımlar yapmak istiyorlar ve bunun için paraya ihtiyaçları var,” diye konuşuyor.

Empire State’de ofisleri bulunanlarsa, borsaya açılma kararı konusunda kameralara yorumda bulunmaktan kaçınıyor. Ancak birçokları binanın bakımsızlığından, asansör ve tuvaletlerin yetersizliğinden yakınıyor. Malkin ailesi, binayı aldığından bu yana içini yenilemek için 500 milyon dolar harcadı. Binada bulunan 6 bin 500 pencere enerji sarfiyatını azaltan özel camlarla kaplandı.

Empire State’in halka açılmasının, farklı yerlere yatırım yapmak isteyen borsa takipçileri için iyi bir fırsat olacağı görüşünü savunan Teresa Martin, “Diyelim ki, bir hisse senedini 10 dolardan satışa çıkardılar. 100 senet alır mıydım? Evet, büyük ihtimal alırdım. Ama 200 bin hisse senedi almazdım. Yani, en azından bir parçasına sahip olmak isterdim,” diyor.

Turistik binanın dış cephesi geceleri değişik renklerle ışıklandırılıyor. New York Times gazetesinin haberine göre, bina yönetimi, hisse senedi satma işlemlerinin borsa tarafından onaylanması halinde, dış cephenin ışıklandırmasını, Amerikan dolarının rengi olan yeşile çevirecek. Ve böylece yatırımcılara ilk sinyal gönderilmiş olacak.