Erdoğan: 'Temennim Odur ki İdlib Operasyonu Kısa Zamanda Biter'

Türkiye, TSK’nın İdlib’teki askeri faaliyetlerinin Perşembe akşamı itibariyle başladığını hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Genelkurmay Başkanlığı tarafından doğruladı.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Ankara’da düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, İran-Türkiye-Rusya’nın Astana’da aldığı kararlar bağlamında TSK’nın İdlib operasyonunu başlattığını söyledi.

Your browser doesn’t support HTML5

Erdoğan: 'Temennim Odur ki İdlib Operasyonu Kısa Zamanda Biter'

Cumhurbaşkanı, “Nitekim ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ dedik ve bu gece bildiğiniz gibi Silahlı Kuvvetlerimiz, Özgür Suriye Ordusu ile İdlib'le ilgili şu anda operasyonunu başlattı. Çünkü oradaki mazlumların üzerine gelenler, o mazlumlara, mağdurlara bunca silahla saldıranlar, rejim, ne yazık ki bütün bunlar karşısında bize tarihi bir sorumluluk yüklüyor. Kimse bize niye bunu böyle yapıyorsunuz diyemez. Suriye’ye 911 km sınırı olan biziz. Her an taciz ve tehdit altında olan biziz,” dedi.

Erdoğan: Bu mücadelenin altında PYD/YPG de var

Türkiye’nin Suriye rejiminin yaptıklarını nedeniyle İdlib’e girmek zorunda olduğunun altını çizen Türkiye Cumhurbaşkanı, YPG/PYD’nin kontrolünde bulunan Afrin’le dün başlayan operasyon arasında bağlantı kurdu:

“İşte biz bu ince noktada İdlib’te oradaki kardeşlerimizin de özellikle Türkmen Arap Kürt ayırt etmeden onların da izzetini korumanın gayreti içerisindeyiz. Şu anda Afrin’de Kürt vatandaşlarımız, Türkmen vatandaşlar bunun yanında da PYD ve YPG var. Bu mücadelenin altında o da var. Bu işleri gidermemiz lazım. O rejimden biz herhangi bir şey bekleyemeyiz. Şu anda bu strateji uygun bir şekilde devam ediyor. Temennim odur ki kısa zamanda bu biter.”

Erdoğan, İdlib harekatına destek vermekle birlikte Suriye’den gelecek şehit haberlerinin sorumlusu olarak kendisini gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da tepki gösterdi:

“Bir yandan Silahlı Kuvvetlerimizin sınır ötesine çıkmasına ‘evet’ diyeceksin, dokuz dakika sonra ‘İdlib’te olanların sorumlusu Erdoğan’ diyeceksin. Ya sen ne cahil adamsın ya. Böyle bir mantık mı olur? Aynı konuşma içerisinde. Zaten bakıyorsun yanında taşıdığı adamların her biri bir alem. Çanakkale’de bütün o kabristanlıkların olduğu bölgede hepsi… Ya siz burada bir eğitime geldiniz. Önce kendinizin bir eğitime ihtiyacı var ya. Yahu 24 saat 48 saat sabredin ya. İçmeyin sonra için. Burası kabristanlık ya.”

TSK: İdlib’te gözlem noktalarını teşkil faaliyeti başladı

Genelkurmay Başkanlığı da bugün yayınladığı yazılı açıklamada TSK unsurlarının Astana sürecinde garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman çerçevesinde görevlerini sürdürdüklerini belirtti:

“Astana Süreci kapsamında, ateşkesin tesis, gözetim ve devamını sağlamak, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve yerlerinden edilenlerin evlerine dönmesi için uygun şartları temin etmek maksadıyla İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde görev yapacak Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, 08 Ekim 2017 tarihinde icrasına başlanan keşif faaliyetleri ile koordineli olarak, 12 Ekim 2017 tarihinden itibaren ‘gözlem noktalarını’ teşkil faaliyetlerine başlamıştır.”

Azez-Cerablus arasında bulunan toplam 243 meskûn mahal ve 2.015 km²’lik alanın kontrol altına aldığını belirten Genelkurmay Başkanlığı, “PKK / PYD terörist unsurlarının Afrin’den doğuya, Münbiç’ten batıya doğru olabilecek saldırılarını durdurmaya yönelik alınan tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam edilmektedir. Bu kapsamda özellikle Azez-Mare ve zaman zaman da Münbiç bölgesinden yapılan taciz ve saldırılara misli ile mukabelede bulunulmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Thiqa Ajansı: TSK güçleri Afrin sınırında

Suriye’den haberler yapan rejim muhalifi haber ajansı Thiqa, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait zırhlı araçlarını PYD/YPG’nin kontrolünde bulunan Afrin’in güney batı sınırında bulunan Şeyh Barakat Tepesi’nde gösteren videolar yayınladı.

Görüntülerde bölgeye hakim bir noktada bulunan zeytinliklerin ardından 20 civarında zırhlı araç yer alıyor.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinin sınırında bulunan Atme kasabasından Suriye topraklarına giren TSK güçlerinin Salva, Dar at İzza ve Anadan kasabalarında konuşlandığı belirtiliyor.

Bu bölgeler daha önce El Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi’nin ağırlıkta olduğu Heyet Tahrir’üş Şam’ın kontrolündeydi.