G8 Kuzey Kore'yi Kınadı

G8 Kuzey Kore'yi Kınadı

Dünyanın en gelişmiş sekiz ekonomisinin lideri Kuzey Kore’yi kınadı. Kanada’nın Muskoka kasabasında yapılan Sekizler Grubu (G8) Zirvesi sonunda yayınlanan bildiride, Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye ait bir gemiyi batırması kınandı ve İran’ın insan haklarına saygı göstermesi çağrısında bulunuldu.

Güney Kore'ye ait Cheonan savaş gemisi 26 Mart günü torpille batırılmış ve 46 Güney Koreli denizci hayatını kaybetmişti. Yapılan incelemede torpilin Kuzey Kore'ye ait olduğu saptanmıştı. Kuzey Kore, Cheonan korvetine saldırdıkları yönündeki iddiaları şiddetle reddediyor.

G8 bildirisinde, ayrıca, İran’ın ifade özgürlüğüne ve hukukun üstünlüğü ilkesine saygı göstermesi isteniyor.

Evsahibi Kanada Başbakanı Stephen Harper, daha önce tüm liderlerin ortak bir hedef etrafında bu kadar birliktelik sergilediği hiçbir toplantıya katılmadığını söyledi.

Bu sabah bir kez daha bir araya gelen G8 liderleri zirvenin ardından Yirmiler Grubu (G20) toplantılarına katılmak üzere Toronto’ya geçti.

Gelişmiş ve gelişmekte olan en büyük 20 ekonominin liderleri giderek yavaşlayan küresel ekonomik büyümenin nasıl sürdürüleceğini ele alıyor.

Amerikalı yetkililer G8 üyelerinin dünya ekonomisinin yeniden durgunluğa girmesini önlemenin yolları konusunda uzlaşmak üzere olduğunu söyledi.

Başkan Barack Obama hükümetlerin ekonomik teşvik programlarını devam ettirmesi çağrısında bulunuyor. Ancak başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere Avrupalı liderler mali disipline öncelik vermeye başladı. Obama ve bazı dünya lideri kamu harcamalarının ani bir şekilde kesilmesinin büyümeyi olumsuz yönde etkilemesinden kaygı duyuyor.

Merkel Amerika’yla Avrupa arasında ekonomi politikası konusunda anlaşmazlık olduğu iddialarını reddetti. Almanya başbakanı, görüşmelerin karşılıklı anlayış esası üzerine yapıldığını söyledi.