Guantanamo’daki Tutuklular Serbest Bırakılabilir mi?

Guantanamo’daki Tutuklular Serbest Bırakılabilir mi?

Kongre için hazırlanan bir rapora göre Guantanamo üssünde tutulan kişilerin salıverilmeleri halinde tekrar terör eylemlerine karışmaları mümkün.

Raporda, Küba’daki askeri üsden serbest bırakılan 600 terör zanlısından 162’sinin (yaklaşık dörtte biri) tekrar terör eylemlerine karıştığı veya planlanmasına katıldığının kanıtlandığı yazılı.

Obama yönetimi Guantanamo deniz üssünde tutulan Taleban militanlarından bazılarını Afganistan’daki barış görüşmelerine hazırlık olarak Katar’a aktarmayı düşünüyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi Başkanı Navi Pillay, geçen ay, Guantanamo’daki özel cezaevinin kuruluşunun 10’uncu yıldönümünde yaptığı konuşmada, tesisin hala kapatılmamış olmasından büyük üzüntü duyduğunu söylemişti.

Pillay, cezaevindeki kişilerin keyfi bir şekilde ve süresiz olarak hapis tutulmalarının devletler hukuku ve uluslararası anlaşma ve sözleşmelere aykırı olduğu görüşünde.

Başkan Barack Obama seçim kampanyası sırasında başkan seçilir seçilmez cezaevini kapatma sözü vermiş ancak Kongre’nin yoğun baskısı üzerine bundan vazgeçmek zorunda kalmıştı.

Başkanın terör zanlılarını Amerika’da tutma ve yargılama girişimi de aynı nedenlerle başarısızlıkla sonuçlandı.