Gül Başbakan Olur Mu?

Güney Carolina’daki Furman Üniversitesi siyaset bilimi öğretim üyesi Kadir Yıldırım, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Köşk’ten ayrıldıktan sonra siyasete döneceğinin işaretini vermesi sonrasında AK Parti içindeki yeni olası dengeleri ve Gül’ün başbakan olma ihtimalini değerlendirdi

Güney Carolina’daki Furman Üniversitesi siyaset bilimi öğretim üyesi Kadir Yıldırım, Recep Tayyip Erdoğan’ın Köşk’e çıktıktan sonra sembolik bir başbakan belirleme formülünün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün son açıklamasıyla sıkıntıya girdiğini söyledi. Yıldırım, “Abdullah Gül politikaya döneceği için burada bazı sıkıntılar olabilir. Gül, partide, tabanın, Erdoğan’dan sonra en fazla başbakan olarak görmek istediği isim. Dolayısıyla bu, Erdoğan için ciddi bir sıkıntı” dedi. Yıldırım, Gül’ün öne çıkmasıyla birlikte AK Parti içinde bölünme olabileceği, bu ayrışmanın yeni bir partinin kurulmasına da ön ayak olabileceği öngörüsünde de bulundu. Kadir Yıldırım, Gül’ün siyasette ön plana geçmesinin Erdoğan’ı daha yumuşak politikalar izlemeye itebileceğini kaydetti; “Partinin dağılıp önümüzdeki genel seçimlerde oy kaybına uğramaması için Abdullah Gül’ü parti içinde tutmaya çaba göstereceğini” de vurguladı.

Kadir Yıldırım

Seçimleri CHP ve MHP açısından değerlendiren Kadir Yıldırım, yönetim ve politikalar açısından fazla bir değişiklik beklemediğini dile getirdi: “Türkiye’de muhalefet, AK Parti’nin baskınlığını o kadar özümsemiş durumda ki, buna çözüm üretebilecek yaratıcılığı gösteremiyorlar. Oysa gelecek seçimlerde başarılı olmak istiyorlarsa ciddi anlamda revizyondan geçmeleri gerekiyor, hem liderlik anlamında, hem de parti politikalarının elden geçirilmesi anlamında.”

Kadir Yıldırım, siyasi bir kimliği olmayan ve başarılı bir akademisyen ve bürokrat geçmişi olan çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ise kendi şartları içerisinde en iyisini yaptığına inanıyor.

Your browser doesn’t support HTML5

Gül Başbakan Olur Mu?

Güney Carolina’daki Furman Üniversitesi siyaset bilimi öğretim üyesi Kadir Yıldırım, HDP adayı Selahattin Demirtaş’ın aldığı %9,8’lik oy oranını ise demokratikleşmenin ve çoğulculuğun yerleşmesi açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. “Etnik anlamda siyaset yapılmış olsa da Türkiye’nin demokratik anlamda normalleşmesi açısından güzel bir katkısı oldu” yorumunu yapan Yıldırım’la yaptığımız söyleşinin tamamını yukarıdaki link’ten dinleyebilirsiniz.