İngiliz İstihbaratı: 'İngiltere'de 23 Bin Cihatçı Yaşıyor'

İngiltere'de istihbarat birimleri ülkede 23 bin köktenci cihatçının yaşadığının tespit edildiğini açıkladı.

The Times gazetesine bilgi veren hükümet kaynakları, bu sayının 3 bininin açık tehdit oluşturduğunu ve ülke çapında yürütülen 500 soruşturma içinde polis ve istihbarat servisleri tarafından aktif olarak takip edildiklerini söyledi.

Hükümet kaynakları geriye kalan 20 binin bu aşamada 'artık risk' olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Manchester'da 22 kişinin ölümüne neden olan intihar bombacısı Salman Abedi ile Londra'da Mart ayında parlamento önünde saldırı düzenleyen Khalid Mesud, İngiltere İç İstihbarat Servisi MI5 tarafından bilinen ancak takip altında olmayan isimlerdi.

İngiltere Güvenlik Bakanı Ben Wallace, ülkede "23 bin potansiyel saldırganın yaşadığı yönündeki verinin, tehdidin büyüklüğünü ortaya koyduğunu" söyledi.

Wallace "Bu sayılar 21. yüzyılda terörizmin getirdiği zorluğun azametini gösteriyor. İstihbarat yönelimli polis hizmetine yatırım yapmak hiç olmadığı kadar önem kazandı" dedi.

Hükümet kaynaklarının basına bu konuda bilgi vermesinin MI5 ve Dış İstihbarat Servisi MI6'nın potansiyel terör tehditlerini takip etme ve soruşturma konusunda yaşadığı sıkıntılara işaret ettiği belirtiliyor.

Uzmanlar aktif 500 terör soruşturması çerçevesinde bir kişi takibe alınırken köktenci sempatizan olmasının onları acil tehlike unsuru haline getirmediğini ancak en büyük tehdit oluşturanların göz önüne alındığını aktardı.

MI5 aktif tehdit olarak gördüğü isimlerin listesine soruşturma çerçevesinde ekleme ve çıkarma yapabiliyor.

Ancak güvenlik birimleri, personel sıkıntıları nedeniyle 20 bin kişinin aktif olarak izlenmesinin mümkün olmadığını söylüyor.

Terör seçim konusu

Çoğu çocuk ve genç 22 kişinin öldüğü Manchester saldırısı İngiltere'de 8 Haziran genel seçimlerinin malzemesi halinde geldi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, haftasonunda ülkedeki terör tehdidi düzeyinin 'kritikten' 'ciddiye' indirildiğini ancak insanların yine de dikkatli olması gerektiğini söyledi.

May ayrıca seçimleri kazanırsa ülkede Terörle Mücadele Komisyonu kurulacağını bunun şiddet içermeyen köktenci eğilimleri de ele alacağını kaydetti.

May, "Aşırıcılık, özellikle de İslamcı aşırıcılık insanların hakları olan bazı özgürlükleri ellerinden alıyor, toplumumuzun birliğine zarar veriyor ve şiddeti körüklüyor. Bu özellikle de kadınlar için kötü" diye konuştu.

Güvenlik bütçesi artıyor

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd ise ülkede güvenlik bütçesinin artırıldığını duyurdu.

Rudd, MI5 için bin 900 personelin işe alınacağını ve 2020 yılına kadar güvenlik bütçesinin 15 milyar sterline çıkarılacağını söyledi.

İngiltere hükümeti ayrıca ülkeye girmek isteyen bazı kişilere geçici sınırlama getirilmesi kararını da uygulamaya soktu.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideriJeremy Corbyn ise polis ve acil yardım servislerinde Muhafazakarlar tarafından yapılan bütçe kesintilerinin terörle mücadeleye zarar verdiğini söyledi.

Corbyn seçimlerde başarılı olurlarsa 10 bin polis memuru, 3 bin itfaiyeci, bin güvenlik ve istihbarat uzmanı ve 500 sınır görevlisinin daha işe alınacağını vaat etti.

Corbyn İngiltere'nin küresel 'Teröre Karşı Savaşa' katılmasının işe yaramadığını ve ülkenin dış politikasının değişmesi gerektiğini savundu.

Manchester saldırısı soruşturmasında gözaltına alınan 11 kişinin sorgusu sürüyor.