İnteraktif Videolar Savaş Stresini Azaltıyor

Your browser doesn’t support HTML5

Dünyanın her yerinde, savaş bölgelerinde bulunan askerler ülkelerine döndüklerinde, benzer sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bunlar arasında, normal hayatlarına geri dönmeye çalışmak da yer alıyor. Askerler, travma sonrası stres sendromu olarak bilinen, intihara bile varabilen durumu, şiddetli sıkıntı ile kendilerini yeni duruma adapte etmekte zorlanma şeklinde yaşayabiliyor. Tasarlanan interaktif videolarla, savaş stresiyle mücadele eden askerlere en az psikolojik danışmanlık kadar yardım edilmesi hedefleniyor. Amerika’nın Sesi’nden Deborah Block’un haberi.

Emekli asker Robert Menendez’e bu senaryo çok tanıdık. Simülasyon videosu, Irak ve Afganistan savaşlarındaki anılarını canlandırıyor.

Menendez, “Sürekli rüyalar görüyordum. Tahmin edersiniz, bu görevler sırasında bazı şeyler yaşandı. Özellikle son görev yerimde yaşanan olaylarda verdiğimiz kayıpları unutamıyorum” diyor.

Menendez, tıpkı videodaki oyuncu gibi kendisini sık sık gergin ve öfkeli hissediyor, ailesi ve arkadaşlarından uzaklaştığını söylüyor: “Aynı durumlarla karşılaşmış, aynı sorunları yaşamış kişilerle daha rahat anlaşıyorum.”

Bir asker arkadaşı Menendez’e “İçerdeki Savaş” isimli bu interaktif videoyu ücretsiz bir şekilde indirmesini tavsiye ediyor. Videoda, savaştan eve dönüşte karşılaşılan zorluklar canlandırılıyor. Menendez, travma sonrası stres sendromu yaşayan, davranışlarını anlamaya ve kontrol etmeye çalışan bir asker olarak tanımlanmış.

Menendez: “Sanırım sorunlarım olduğunu kabul etmem, onlarla başa çıkmamı da sağladı.”

İçerdeki Savaş’ın yapımcı firması WILL Interaktif. Şirketin kurucusu Sharon Sloane, senaryoların gerçek olaylara dayandığını söylüyor:
“Bence, kişilere kendi evlerinde, duygularını gerçekten yaşayabilecekleri bir ortamda, mahremiyet içinde izleyebilecekleri bir video vermek çok önemli. Böylece durumu kontrol altına almak için ne yapmak istediklerini deneme şansları oluyor.”

Bu tercihler, sahneler sırasında ekranın üst kısmında beliren sorular şeklinde sunuluyor ve kullanıcılar nasıl cevaplayacaklarını düşünebiliyor. Menendez, sonuçların seçilen cevaplara göre farklılık gösterdiğini söylüyor.

Menendez: “Ne olabilirdi onu söylüyor ve başka bir şey yaptıysanız sonrasında neler olurdu, görüyorsunuz. Her seçeneği denemeye başladım ve bazı sonuçların diğerlerinden daha iyi olduğunu gördüm.”

İçerdeki Savaş, şimdiye kadar tek tek ya da gruplar halinde, onbinlerce asker tarafından izlendi. Emekli albay psikiyatr Elspeth Cameron Ritchie, videonun işe yaradığını söylüyor: “Video bazen askerlerin savaş tecrübeleriyle bağlantı kurmalarını sağlıyor. Hepsi çok gerçekçi. Onları Irak günlerine geri götürüyor, yaşatıyor, ilgilerini çekiyor.”

Menendez, videonun, ailesi ve arkadaşlarına açılmasına ve öfkesini kontrol altına almasına yardımcı olduğunu söylüyor:
“Biri beni bir yere davet ettiğinde ve gitmek istemediğimde ve tekrar sorduklarında, kapıyı suratlarına çarpmak yerine sadece ‘üzgünüm gelemem’ diyorum.”

Savaş travmasını, herhangi bir videonun yok etmesi mümkün olmasa da “İçerdeki Savaş” bu tecrübenin kalıcı etkilerini hafifletmeye yardımcı oluyor.