Irak'taki Siyasi Çalkantı ABD'yi Endişelendiriyor

Your browser doesn’t support HTML5

Obama Yönetimi, Irak’ta giderek artan siyasi karmaşadan ve bu karmaşanın IŞİD’le mücadele üzerindeki olumsuz etkilerinden kaygılı. Amerika’ya göre IŞİD’le etkili şekilde mücadele etmek için Irak’ın istikrarlı bir merkezi hükümete ihtiyacı var. Ancak Bağdat’ta bir birlik hükümeti oluşturmak uzun süreceğe benziyor.

Yolsuzluktan ve hükümetin beceriksizliğinden bıkan protestocular, Bağdat’ta sıkı güvenlik koruması altındaki Yeşil Bölge’ye akın etti. Protestocuları, Şii din adamı Muktada El Sadr hükümete baskı yapmak için gönderdi.

Hükümetin başındaysa yine bir Şii, Haydar El Abadi var. Irak’ta mezhepler arasında bile bölünmeler yaşanıyor.

Amerika’nın eski Bağdat Büyükelçisi James Jeffrey, bu siyasi sorunun neye işaret olduğunu bilmediğini söylüyor. Jeffrey'e göre,Irak'ta istikrarın sağlanma olasılığı yüzde 60.

Amerika, Irak Başbakanı Abadi’nin mezhepsel çizgide merkezi hükümet kurma çabalarını destekliyor. Güçlü bir merkezi hükümet sayesinde Irak Ordusu ve yerel güçlerin IŞİD’i yenmesi mümkün olabilir.

Amerika, karmaşanın artmasıyla Bağdat’ı bir an önce harekete geçmeye çağırdı. Başkan Obama, ”Irak halkı, istedikleri hükümeti oluşturmada serbest. Ancak Irak’ta sağlıklı bir siyaset için hükümetin bir an önce kurulup istikrara kavuşturulması gerekiyor. Iraklılar’ı acele etmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Emekli Büyükelçi James Jeffrey’ye göre Amerika, askeri müdahalede bulunmaya istekli olmadığı sürece IŞİD’le mücadelede Bağdat’daki zayıf hükümete güvenmemeli. Eğer Irak hükümeti etkisini kaybederse de Amerika, Kürtler ve yerel Sünni gruplarla ittifak kurmalı.

Irak Ordusu ve yerel güçler son aylarda Amerikan hava saldırıları ve askeri eğitmenlerinin yardımıyla bazı kazanımlar elde etti.

Ancak siyasi istikrarsızlığın devam ettiği ortamda IŞİD hala Irak’ta birçok bölgenin kontrolunu elinde tutuyor.