‘IŞİD’le Mücadele Zor ve Uzun Bir Süreç’

Your browser doesn’t support HTML5

Washington’daki yetkililer IŞİD’le mücadelede ilerleme kaydedildiğini belirtirken, Amerikan halkının da uzun ve zor bir sürece hazır olması gerektiğini vurguluyor

Amerika Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, geçen hafta Kongre’de yaptığı konuşmada, sınırlı sayıda Amerikan askerinin Irak ordusuna destek için ülkeye sevk edilebileceğini belirtti.

Amerikalı askeri yetkililer Irak ordusunun performansının iyileştiğini söylüyor.

Yetkililer IŞİD’le savaşan koalisyonun ilerleme kaydettiğini belirtirken, Amerikan halkının da uzun ve zor bir sürece hazır olması gerektiğini vurguluyor.

Başkan Barak Obama Amerikalı danışman ve eğitmen ekiplerinin Irak güçlerine desteğini onaylarken bu ekiplerin çatışmalara katılmayacağını tekrarladı.

Ancak Genelkurmay Başkanı Dempsey, Irak ordusu daha karmaşık operasyonlara giriştiğinde durumun değişebileceğini söylüyor:

“Şu anda Musul çevresinde ve sınırdaki bu güçlerin Amerikan askerlerinin desteğine ihtiyaç duyacağını söylemek istemiyorum. Ancak bunu da gözönünde bulunduruyoruz.”

Koalisyon uçakları IŞİD’e karşı saldırılarını sürdürüyor.

Yetkililere göre bu, morali bozdu ve yeni katılımları azalttı.

Savunma Bakanı Chuck Hagel da bu görüşte:

“IŞİD Amerikan çıkarlarına ve Ortadoğu’daki müttefiklerimize karşı ciddi bir tehdit olmayı sürdürüyor ve Irak’ın batısı ve kuzeyiyle, Suriye’nin doğusu arasındaki geniş bölgeyi kontrol ediyor.”

Hagel’a göre, hava saldırıları IŞİD’in savaşma yeteneğini azalttı ve militanlara saklanacak yer bırakmadı. Hagel ayrıca yıllarca sürecek operasyonun henüz üçüncü ayında olunduğuna da dikkati çekti:

“Irak ordusunun gücü arttıkça, koalisyon gelişmelere uygun olarak hava saldırılarının yoğunluğunu arttıracak.”

Kongre’deki oturum öncesinde Başkan Obama Irak’a 1500 asker gönderilmesi kararını açıkladı.

Başkan, kampanya için Kongre’den 5,6 milyar dolar istedi.