İsrail-Filistin Gerilimi Karşılıklı Saldırılarla Artıyor

İsrail ile Filistin arasında yaşanan gerginlikte karşılıklı saldırıların boyutu artıyor. Görgü tanıklarına göre, Gazze Şeridi’nde Salı gecesi 13 katlı bir bina İsrail’in hava saldırısı sonucu yerle bir olurken, buna misilleme olarak Gazze’den de Tel Aviv’e roketler fırlatıldı. Roket saldırısında üç kişinin yaralandığı belirtilirken, İsrail televizyonu Kanal 12 olayda bir kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Saldırılarda 28'i Gazze'den 3'ü İsrail'den 31 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Gazze’de İsrail’in vurduğu yüksek katlı binadan yoğun bir siyah dumanın yükseldiği görüldü. Binada, Gazze’de yönetimi elinde bulunduran Hamas’ın siyasi lider kadrosuna ait bir ofis yer alıyor.

Your browser doesn’t support HTML5

Gazze’de Hava Saldırısından Sonra 12 Katlı Binanın Yıkılma Anı

Saldırının ardından bölgede elektrik kesilirken, yerel halkın el feneri kullandığı görüldü. Saldırıdan kısa süre sonra Hamas ve İslami Cihad örgütü, Tel Aviv’e bir diziz roket atarak karşılık vereceklerini açıkladı. Bu açıklamadan sonra da Tel Aviv çevresinde alarm sesleri ve patlama sesleri duyuldu.

Gelen roketleri etkisiz hale getirmek üzere hava savunma sistemi füzeleri ateşlendi. Kentte büyük bir panik yaşanırken, yayalar korunaklı yerlere sığındı, restoranlardaki müşteriler de kendilerini dışarıya attı, kimileri de kaldırımlara yattı.

Your browser doesn’t support HTML5

Tel Aviv’e Roket Saldırısı

İsrail televizyon kanalları, Tel Aviv’in dışındaki Holon semtinde üç kişinin yaralandığını bildirdi. Kanal 12 televizyonu da bir kişinin hayatını kaybettiği haberini geçti. İsrail Havalimanı İdaresi, savunma sistemlerinin faaliyet göstermesine imkan vermek için Tel Aviv’in Ben Gurion havaalanından uçakların kalkışını askıya aldığını açıkladı.

ABD’den taraflara itidal çağrısı

ABD Dışişleri Bakanlığı da her iki tarafa itidal çağrısında bulundu. Beyaz Saray da, Gazze'den roket saldırılarını kınadı ve İsrail'in kendini savunma hakkına sahip olduğunu vurguladı ancak ABD'nin ana odağının gerilimin düşürülmesi olduğunu belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki günlük basın brifinginde, Kudüs'ün "bir arada yaşamanın mekanı" olması gerektiğini de belirtti.

Biden ve Abbas arasında mektup alışverişi

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, selefi Donald Trump'ın tüm cepelerde İsrail yanlısı katı politikalarının ardından, Amerika'nın İsrail ve Filistinler'e yönelik politikasını yeniden dengeleme arayışında.

Reuters'ın haberine göre Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili, Biden ve Filistin lideri Mahmud Abbas'ın yakın bir süre önce karşılıklı mektuplaştığı, ilk olarak Abbas'ın Biden'a seçim zaferinden dolayı kutlama mektubu gönderdiğini belirtti. Yetkili, Biden'ın kısa süre önce Abbas'a yanıt mektubu yolladığını kaydetti.

Yetkili, "Mektubun ayrıntılarını paylaşmayacağız. Bu, yönetimin karşılıklı ilgi alanına giren bir dizi meselede Filistin yönetimine yönelik devam ettirdiği açılımın bir parçası. Buna, şiddetin dindirilmesi ve sükunetin tekrar sağlanması çabaları da dahil" ifadelerini kullandı.

Hamas: "Sözümüzü tuttuk"

Hamas’ın askeri kanadından yapılan açıklamadaysa, “Sözümüzü yerine getiriyoruz. Kassam Tugayları, düşmanın yerleşim kulelerini hedef almasına yanıt olarak, 130 roketle, Tel Aviv ve çevresindeki yerlere karşı en büyük roket saldırısını başlatıyor” ifadesi kullanıldı.

Bundan birkaç saat önce İsrail, Gazze semalarına 80 bombardıman uçağı göndermiş ve sınıra çok sayıda tank yığmıştı. İsrail uçakları gece geç saatlere kadar Gazze'yi havadan bombalamayı sürdürdü.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze'ye hava saldırılarının şiddeti ve yoğunluğunu arttıracaklarını açıklamıştı.

İlgili Haberler İsrail ve Hamas'tan Karşılıklı Hava Saldırıları

İsrail, Gazze'deki binanın vurulması ve sonrasındaki roketli saldırıdan önce de, Filistinli militan gruplarca sınır ötesine 480 roketin fırlatıldığını bildirdi.

Bu arada İsrail bir hükümet yetkilisi ve enerji sektöründen bir yetkili Reuters'a yaptıkları açıklamada, İsrail'de devlete ait bir enerji şirketinin boru hattının Gazze'den gelen roket saldırısında isabet aldığını söyledi.

İsrail ve Gazze'deki silahlı grupların karşılıklı saldırıları, Kudüs'teki Mescid-i Aksa ve çevresinde Filistinliler ve İsrail polisi arasında yaşanan çatışmaların ardından patlak verdi.