İsrail’de Ucuz Konut Krizi Büyüyor

İsrail’de Ucuz Konut Krizi Büyüyor

Tartışmalı konut yasasının parlamentoda onaylanmasını protesto eden binlerce İsrailli büyük kentlerde yolları işgal etti.

Yeni yasanın zenginler için çıkarıldığını öne süren eylemciler, başkent Telaviv’den kuzeyde Kıryat Şimona, güneyde Beer Şiba’ya kadar küçüklü büyüklü onlarca kentte kavşaklara barikatlar kurarak trafiği felç etti.

Yeni yasa, konut projelerinin ulusal komisyonlar tarafından onaylanmasını şart koşuyor. Tasarıya karşı çıkanlar zenginlerin desteklendiğini, destekleyenler ise inşaat sürecini hızlandıracağını öne sürüyor.

Arap ülkelerinden İsrail’e sıçrayan protesto eylemlerinin kökünde bu sefer rejim değişikliği değil hayat pahalılığı ve ekonomik sorunlar yatıyor.

Son haftalarda ucuz konut isteyen halk büyük kentlerde anayolları kapattı, devletle sözleşmelerini beğenmeyen doktorlar parlamento önünde gösteri yaptı.

Sokaklara dökülen binlerce kişi ülkede yoksullarla varlıklılar arasındaki uçurumun giderek arttığını öne sürüyor. En fazla şikâyet edilen konu her gün artan benzin ve konut fiyatları. Bir süre önce, Kudüs'te, yüzlerce kadın, kreş ve anaokullarının pahalılığına dikkati çekmek için bebek arabalarıyla yürüyüş yaptı.

İsrail’de ortalama aylık gelir 2,500 dolar. Memur maaşları ise 2,000 dolar civarında. Tal Aviv’de küçük bir apartman dairesi ise 500,000 dolar.

Başbakan Binyamin Netanyohu “Orta Direk Devrimi” olarak nitelenen hareketi “popülizm” olarak niteledi ve kapitalist serbest pazar piyasasından ödün vermeyeceğini söyledi.

Hayat pahalılığını protesto eden eylemcilerden bazıları haftalardır çadır kentlerde yaşıyor. Bu kentlerin en büyüğü Telaviv'de.

Ancak polis çadır kentlerden birini kaldırdı bile. http://www.youtube.com/embed/UHgKGvRzHCw

Söz çadırdan açılmışken Youtube'de çok ilgi gören bir klibe de gözatalım. İçkili olduğu belli iki Macar, Budapeşte'de çadır kurmaya çalışıyor.

http://www.youtube.com/embed/HV9x0w8fXLY

Komik değil mi? Ama esasında sarhoş sandığımız iki kişi aktör. Senaryosu bir dernek tarafından hazırlanan (http://kretakor.blog.hu) oyunun amacı ise Macarların yardıma ihtiyacı olduğu besbelli iki zavallıya yardım edip etmeyeceği.
Yardım eden gördünüz mü?