John Boehner’dan Türkiye Ziyareti

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül

Boehner’in Ankara’daki temasları çerçevesinde ana gündem maddesini ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nda kabul edilen Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarı oluşturdu
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in resmi davetlisi olarak Türkiye'yi ziyaret etti. Boehner’in ziyaretinde, ana gündem maddesini ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nda kabul edilen Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarı oluşturdu.

Cumhuriyetçi Parti'nin güçlü isimlerinden Boehner, Amerika Temsilciler Meclisi Başkanı sıfatıyla ve beraberindeki heyetle Ankara'da bir dizi temasta bulundu. İlk önce Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek ile görüşen Boehner'in ikinci adresi Çankaya Köşkü oldu. Boehner burada, Çiçek'in eşliğinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. Boehner, akşam da Başbakan Erdoğan tarafından Başbakanlık Resmi Konutu'nda ağırlandı.

Boehner'in Ankara'daki temasları tümüyle basına kapalı gerçekleşti, ancak tüm temaslarında, Türkiye tarafınca kendisine ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nca kabul edilen Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili yasal düzenlemeye yönelik eleştiriler dile getirildi.

Çiçek: ‘Parlamentolar bu işe girdiğinde çıkmaz yoldur’

TBMM Başkanı Çiçek ise, akşamüstü parlamento muhabirleriyle sohbet toplantısında, Boehner ile yaptığı görüşmeye ilişkin ayrıntıları açıkladı. Çiçek, “Parlamentolar, bugünü ve geleceği inşa eden kuruluşlar, tarihi araştıran kuruluşlar değildir. Tarihi olayları tarihçilere bırakmak gerekir. Bu görüşlerimi kendisiyle paylaştım” dedi. Boehner'e, Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgili 1862 tarihli bir belgenin özel kopyasını hediye ettiğini anlatan Çiçek, “İlişkileri 1862 yılı gibi geçmişi olan iki ülke her yıl Nisan ayında bu konu ile karşı karşıya kalıyor. Dostluğa gölge düşürüyor giderek de gına getirmeye başladı” diye konuştu.

Boehner'in de kendisi gibi Ermeni soykırımı iddiasını tarihçilere bırakmak gerektiği yönündeki görüşe katıldığını söyleyen Çiçek, “Kendisine de anlattım ki 2005 yılında Meclis'ten çıkardığımız kararda da arşivlerin tarihçilere açılmasını dile getirmiştik Türkiye adına. O da bu görüşlerimize benzer düşündüğünü dile getirdi. Parlamentolar bu işe girdiği anda çıkmaz yoldur. Barışa katkı sağlamaz işbirliğimize olumsuz tesir eder. Bu görüşlerimiz de benzerlikler gösteriyor” dedi.

Meclis Başkanı Çiçek, ayrıca Boehner’la Amerika ve Avrupa Birliği arasında görüşme aşamasında olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşmasını da ele aldıklarını açıkladı. Çiçek, 'ABD'nin, Türkiye ile serbest ticaret antlaşması yapması gerekiyor. Bu boyutta ticari bir zararı karşılanamaz. Bu yönde ABD'nin gerekeni yapmasını bekliyoruz. Bunları kendisine ifade ettim' diye konuştu.