Birleşmiş Milletler 70. Genel Kurulu çalışmalarına Ban Ki-moon’un özel davetlisi olarak katılan Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya geldi. BM Genel Sekreteri Ban tarafından da kabul edilen Akıncı, görüşmelerin detaylarını, KKTC’nin New York Temsilciliği ve Birleşmiş Milletler’de düzenlediği basın toplantılarında paylaştı. Akıncı, Mayıs ayına kadar Kıbrıs’ta kalıcı çözüm sağlanabileceğini vurguladı, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ise Kasım ayında Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini söyledi.
‘En kısa sürede çözüme ulaşma isteğimizi söyledik’
Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Akıncı ve heyeti, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile yaklaşık 40 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. John Kerry ve Amerikan heyetinin kaldığı Palace Otel'de, yapılan toplantıya, Amerika’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power da katıldı.
Akıncı, Kerry ile gerçekleştirdikleri toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini, Kıbrıs Türk toplumu olarak hassasiyetlerini ve çözüm sürecinde vizyonlarını, çözüm yolunda kat ettikleri mesafeyi, görüşmelere asıl olan çeşitli başlıkları ve mülkiyet gibi tartışmalı maddelerde görüşlerini kendisine ilettiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Kıbrıs Türk tarafı olarak, çözüme mümkün olan en kısa sürede ulaşmak istediğimizi kendisine de ifade ettik. Çözümün parametrelerinin ortada olduğunu ve varılan çerçeve anlaşmasıyla bunun daha da belirginleştiğini, Kerry ile paylaştık. Görüşlerimizi çok dikkatlice dinledi ve bizimle aynı görüşleri paylaştığını ifade etti. Kasım'da Kıbrıs'a bir ziyaret düzenleyeceğini söyledi. Biz de kendisini ağırlamaktan çok memnuniyet duyacağımızı söyledik.”
Amerika federal çözüme destek veriyor
Akıncı, Dışişleri Bakanı Kerry ve Amerikan heyeti ile yaptıkları toplantıda, ABD’nin Kıbrıs’ta iki bölgeden oluşan federal bir çözümü desteklediklerinin altını çizdi. Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün bölge istikrarına yapacağı katkı nedeniyle ABD’yi de yakından ilgilendirdiğine vurguladı. Amerika’nın Kıbrıs'ta kalıcı, adil, iki kesimli, iki toplumlu, eşitliğe dayalı federal bir çözüme güçlü desteğini sürdüreceğini kendilerine ilettiğini belirtti.
BM’den çözüm görüşmelerine güvence
Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından da kabul edildi. Akıncı'nın Ban'la yaptığı görüşmeye, KKTC Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Baş müzakereci Özdil Nami, Sözcü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Müzakere Heyeti Üyesi Erhan Erçin ile KKTC’nin New York Temsilcisi Mehmet Dana da katıldı.
Toplantıda, Kıbrıs’ta Türk ve Yunan liderin çözüm için sürdürdüğü görüşmeler, müzakere sürecine garantör ülkelerin katılmaları konuları kapsamlı olarak ele alındı. BM Genel Sekreteri Ban Ki–moon’un, Kıbrıs'ta kalıcı çözümü en kısa zamanda sağlamak için, Türk ve Rum liderlerin aralarında karşılıklı görüşme sayısını hızlandırma isteği çok olumlu ve çözüm için yapıcı bir gelişme olarak değerlendirildi. BM Genel Sekreteri’nin Akıncı'ya, Kıbrıs'ta Türk ve liderlerin çözüm görüşmelerindeki çabalarını kolaylaştıracak adımlar konusunda şahsi ve BM olarak güvence verdiği öğrenildi.
‘Sıkı çalışırsak Mayıs’tan çözüme ulaşırız’
Kıbrıs’ta çözümün ne zaman gerçekleşeceği konusunda ise Akıncı şöyle konuştu: “Çözüm konusunda burada yaptığımız temasların, çok olumlu geçtiğini söyleyebilirim, müzakereler için bir takvim belirlemedik, ancak hedefimiz biran önce çözüme ulaşmak. Mayıs ayında Rum tarafında parlamento seçimlerine gidileceğini, bunun Rum tarafının kendi iç meselesi olmasına karşın, eğer sıkı çalışmaya devam edersek çözüme bu seçimden önce ulaşabiliriz.”
Süreçte tartışmalı konulara gelindi
BM'de düzenlediği basın toplantısında müzakerelerde iki tarafın "güç paylaşımı, yönetim, ekonomi ve Avrupa Birliği" konularında büyük ilerleme sağladıklarını bildiren Akıncı, "mülkiyet hakları" ve "toprak düzenlemeleri" gibi tartışmalı konulara gelindiğini, Rum tarafı ile yapılan son görüşmelerde çok önemli aşamalar kaydettiklerini söyledi.
Akıncı, “Hükümet başkanlığı, güç paylaşımı ve ekonomik konuları ele aldık. Kıbrıs görüşmelerinde mülkiyet sorunu için Rum Lideri Nicos Anastasiades ile ortak bir komisyon kurulması bu komisyonda Rum ve Türk tarafından üyelerin yer almasında uzlaştık. Anastasiades ile 10 Kasım’da bir araya geleceğiz. Bundan sonra daha sık görüşmeler yapacağız. İki tarafta müzakere edilecek konular üzerinde yoğun olarak çalışıyorlar. Müzakerelerde kazanan kaybeden bir tarafın değil, her iki tarafın da kazanacağı bir sonuç için çabalıyoruz. Biz iki tarafın da kazanacağı bir sonucu ortaya koyabilirsek, bu bölgemizin istikrara kavuşturacaktır. Burada kritik mesele mülkiyet sorunu. Bu herkes için ciddi bir sınav olacak” dedi.
Ada’da iki kesimli federal bir çözümle aşılabileceğini vurgulayan Akıncı, “Türk tarafından bir bölgede hangi nüfus daha ağırlıkta ise yönetimi onlar şekillendirir. Aynı şekilde Rum tarafında bunu kendi bölgesinde yapabilir. Bu BM’nin 1992 yılında almış olduğu bir parametredir. Bu federal yapının Birleşmiş Milletler kriterlerine uygundur.”
New York’ta yoğun görüşme trafiği
Akıncı, New York’ta Kıbrıs’ta kalıcı çözüm yolu konusunda bir süredir sürdürdüğü temaslarında 70. BM Genel Kurulu çalışmaları için New York’ta bulunan Başbakan Davutoğlu, Başbakan yardımcısı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murry McCully, AB Temsilcisi Federica Mogherini ile de bir araya gelmişti.