49 Türk 52 Gündür IŞİD’in Elinde Rehin

IŞİD savaşçıları arasında Çeçen milisler de var. Bunlardan biri de geçtiğimiz günlerde örgütün Irak ve Suriye arasındaki bir sınır kasabasını ele geçirmesinin ardından fotoğraflanan Ömer el Şişhani.

Irak Şam İslam Devleti militanlarının Türkiye’nin Musul Büyükelçiliği’nden kaçırdığı 49 kişi hala rehin. 52 gündür IŞİD’in elinde bulunan rehinelerin akıbetleri bilinmiyor. Uzun zaman sonra ilk defa Türkiye’de bir hükümet üyesi rehineler hakkında konuştu

Ulaştırma Memur-Sen Sivas Şubesi’nce TCDD Sosyal Tesisleri'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 49 rehinenin serbest bırakılması için bütün taraflarla görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

İsmet Yılmaz: ‘Sabırla ve sulh yoluyla bu sıkıntıyı çözmemiz lazım’

Yılmaz, ‘Ya operasyon yapıp gidip getireceksin ya da görüşmelerle. Sabırla, sulh yoluyla bu olayı, bu sıkıntıyı çözmek lazım. Bizim isteğimiz, görüşmeler yoluyla bunu çözmeyi düşünüyoruz çünkü bunun en doğru yol olduğunu düşünüyoruz. Biraz daha sabretsinler’ diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı’nın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini söyleyen Milli Savunma Bakanı, rehin alınan personel ve ailelerinin serbest bırakılma umudunu koruduklarını belirtti.

'Rehinelerin serbest bırakılması için tarih vermek yanlış'

Yılmaz, “Bugün veya yarın olacak şeklinde bu görüşmelerin biteceğini beklemek, bir tarih vermek, 'bugün veya yarın' bu da doğru değildir çünkü karşımızda yeknesak bir grup da yoktur. Bu sorunun sabırla, görüşmeler yoluyla çözülmesini beklemek en doğru yoldur. Aziz milletimiz bu konuda müsterih olsun. Görüşmeler devam ediyor. Aziz milletimizin duaları, destekleri bizimle olsun” dedi.

Muhalefet ise hükümeti 49 rehine üzerinden köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Bir süredir Türkiye’nin yalnız Ortadoğu politikasının değil tüm dış politikasının iflas ettiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yine IŞİD üzerinden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yüklendi.

Kılıçdaroğlu: ‘IŞİD Başbakan Erdoğan’ı rehin almış durumda’

CHP lideri, “Musul’da bayrağımız indirildi ama Recep Tayyip Erdoğan'dan ses çıkmadı. IŞID'e terör örgütü diyemedi. Kendi bayrağını indirilecek, vatandaşı rehine alınacak ama sesi çıkmayacak. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. IŞİD aslında bir başka kişiyi rehin almış durumda. O da Recep Tayyip Erdoğan” dedi.

Uyarılara rağmen Musul Konsolosluğu’nun boşaltılmamasının hala sır perdesi olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu’na göre, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’yle IŞİD arasında pazarlık yapılıyor.

Kılıçdaroğlu: ‘Türkiye’nin Ortadoğu’da itibarı sıfır, Erdoğan şamar oğlanına döndü’

Irak Türkmenler’e gönderildiği söylenen silahların aslında IŞİD’e servis edildiği yönündeki iddialarını da yineleyen CHP lideri, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde böyle bir tablo ile biz hiç karşılaşmadık. Askerlerin başına çuval geçirildi ses yok. Musul Konsonlosluğu'nda 49 vatandaşımız rehin alındı ses yok. Bayrağımız indirildi ses yok. Nasıl bir tablo bu? Ortadoğu'da itibarı sıfır olan bir Türkiye ve Ortadoğu’da şamar oğlanına dönmüş bir lider var” dedi.

Musul haberlerine yayın yasağı sürüyor

11 Haziran’da gerçekleşen Musul’daki başkonsolosluk baskının ardından Başbakan Erdoğan, medyayı “Biz rehineleri kurtarmak için gayret sarf ederken siz tahrik etmek suretiyle neye gayret ediyorsunuz? Lütfen yazmadan çizmeden fazla da konuşmadan takip etmenizi rica ediyorum” diye uyarmıştı. Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Musul haberleriyle ilgili yayın yasağı koymuştu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin yayın yasağına ‘basın özgürlüğüne müdahale ve sansür niteliği taşıdığı’ gerekçesiyle yaptığı itiraz reddedilmişti.