Kobani Kent Savaşına Hazırlanıyor

PYG'nin silahlı kanadı sivillerin önemli bir bölümüyle gazetecileri tahliye etmeye başlarken IŞİD'in kente girmesinin ardından yoğun sokak çatışmalarının çıkması bekleniyor

22 gündür Irak Şam İslam Devleti tarafından kuşatılan Suriye’nin Kobani kentinde çatışmalar, Pazar gecesi şiddetlendi. Kentin doğu ve batısından saldırılarını arttıran IŞİD, öğle saatlerinde dış mahallesindeki bir binaya bayrağını çekti. IŞİD saldırılarına karşı direnen PYD’nin silahlı kanadı YPG ve YPJ güçleri akşam saatlerinden itibaren kentteki sivillerin önemli bir bölümüyle gazetecileri tahliye etmeye başladı. Kentteki gazetecilerden DİHA muhabiri İbrahim Eskin, twitter hesabına ‘Kobani’de asıl savaş şimdi başladı’ yazdı.

Gazeteci Altay: Siviller dışarı çıkarılıyor

Günlerdir Kobani’de bulunan Veysi Altay da kentten tahliye edilen gazetecilerden biri. Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye girerken İMC TV’ye konuşan Altay, ‘Güvenlik açısından sivil insanlar ve gazeteciler tahliye ediliyor. 300 kişiyle birlikte Kobani’den çıkıyoruz. Yakın bir zamanda kent savaşına hazırlanılıyor. Sivillerin tümü boşaltılacak. Şehirde çatışmalar yoğunlaşacak. Henüz IŞİD kente girdi diyemeyiz’ dedi.

HDP’den ‘sokağa çıkın’ çağrısı

Pazartesi günü önce Parti Meclisi ardından Merkez Yönetim Kurulu ‘nu toplayan Halkların Demokratik Partisi MYK toplantısı sürerken acil açıklama yayınladı. HDP MYK imzasıyla yayınlanan açıklamada, ‘Kobani’de durum son derece kritiktir. IŞİD saldırılarını ve AKP iktidarının Kobani’ye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarımızı sokağa çıkmaya ve sokağa çıkmış olanlara destek vermeye çağırıyoruz’ dendi.

HDP’li Bilgen: Hükümet hızla Kobani’nin Kürtler için önemini anlamalı

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Bilgen, ‘hükümetin birkaç saat içinde Kobani’nin Kürtler açısından ne kadar önemli olduğunu ve Türkiye barışı için ne kadar kritik bir pozisyonda olduğunu anlaması gerektiğini söyledi. Bilgen, ‘Bugün ortaya çıkacak infial geri dönüşü olmaya bir kaos ortamını doğuracaktır. Türkiye sınırından IŞİD mensupları saldırı gerçekleştiriyor. Bu da Kobani’de direnenler için dördüncü cephe açılması anlamına geliyor. Eğer bu durum sürerse Suruç civarında bekleyen halk sınırı kendisi açacak. Üstelik batı kentlerinde halkın ortaya koyacağı sivil tepki üzücü sonuçlar doğurabilir’ dedi

Salih Müslim: Uluslararası güçler Kobani’ye acilen müdahale etmeli

Geçen hafta Kobani’nin civar köylerini ele geçiren IŞİD, sahip olduğu ağır silah gücüyle Kobani kenti üzerindeki baskısını arttırıyordu. Önceki gün Türkiye’de üst düzey bürokratlarla görüştüğü belirtilen PYD lideri Salih Müslim, dün uluslararası güçleri Kobani’ye acil müdahaleye çağırdı.

Fırat Haber Ajansı’na mülakat veren PYD lideri, ‘halkımız katliamlarla karşı karşıya ama bütün dünya adeta iş birliği yaparcasına susmuş. Dakika, dakika her şey onların gözü önünde yapılıyor. Kimse bir şey yapmıyor. Biz silah istiyoruz. Ama parasıyla bile vermiyorlar. Şu anda Kobani üzerinde uluslararası bir konsept var’ dedi.

Bütün uluslararası kuruluşları bilgilendirdiklerini söyleyen Salih Müslim, herkesin kendilerine hak verenlerin gerekli destek vermemelerinden şikayetçi.

‘ABD Kobani etrafında bazı IŞİD mevzilerini bombaladı. Ancak yetersizdir bunlar. ABD ciddi değil. Eğer ciddi olsaydı bu böyle olmazdı. Kısa sürede bunları püskürtürdü’ diyen Müslim, tüm Kürtleri Kobani’deki katliama karşı ayağa kalkmaya davet etti.

Kara Kuvvetleri Komutanı ikinci kez Suruç’ta

Türkiye’nin ise sınırda askeri bir hareketlilik içinde olduğu gözlemleniyor. Sınırdaki tank sayısı 20’ye yükselirken askeri sevkiyatın sürdüğü belirtiliyor. Geçen hafta sınır bölgesinde incelemelerde bulunan Kara Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akara Kurban Bayramı’nın üçüncü günü bayramlaşmak ve bilgi almak için bir kez daha Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine gitti. Sıfır noktasına incelemelerde bulunan Akar dürbünle Kobani’deki çatışmaları izledi ve 3. Tabur Komutanlığı’nda brifing aldı.

NATO, Türkiye’ye desteğe hazır

Türkiye’nin yanı başında çatışmaların şiddetlenmesi ve sınırda bulunan köylere son günlerde en az 13 kez havan topu düşmesi üzerine NATO’dan da ‘destek’ açıklamaları geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ‘Türkiye’yi IŞİD saldırılarından korumak için NATO müttefikinin yanında olacaktır’ dedi.

NATO’dan yapılan açıklamayı Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da doğruladı. Sivas’ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, "NATO'nun 5. maddesi çok açıktır. Müttefik ülkelerinden birine bir saldırı olduğu anda bu saldırı bütün müttefik ülkelerinin hepsine yapılmış gibi addedilir ve bundan dolayı NATO'nun ortak savunma sistemi yürürlüğe girer. Dolayısıyla Türkiye'ye bir saldırı olursa NATO, Washington Sözleşmesi'nin bu hükmünü yerine getirecektir’ diye konuştu.

Bahçeli: IŞİD operasyonu Ortadoğu’yu cehenneme çevirebilir

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli IŞİD’in lojistik kanalları kesilmeden yapılacak hava harekatı destekli kara harekatının bölgenin siyasi ve sosyolojik yapısına zarar vereceğini söyledi. İstanbul’daki bayramlaşma töreninde konuşan MHP lideri, ‘IŞİD'i doğuran, besleyen ve teşvik eden sebepler zinciri doğru ve detaylı analiz edilmeden atılacak her adım boşlukta kalacaktır. Böyle bir operasyon Ortadoğu’yu cehenneme çevirecektir’ dedi.