Kuzey Afrika'dan İtalya'ya Tekneyle Tehlikeli Kaçış

Kuzey Afrika'dan İtalya'ya Tekneyle Tehlikeli Kaçış

Bu yılın başından beri İtalya’nın Lampedusa adasına Kuzey Afrika’dan 30 binden fazla göçmen giriş yaptı. Bu göçmenlerin çoğu Tunus ve Libya’dan balıkçı tekneleriyle kaçmış. Her yıl binlerce kişi bu yolculuk sırasında hayatını kaybediyor. Tehlikelerine rağmen Libya’da devam eden şiddet olayları bir çok kişiyi Avrupa kıyılarına doğru yola çıkmaya zorluyor.

Tekneleri Lampedusa kayalıklarına varan göçmenler hayatta kalabilmek için soğuk denize atlamak zorunda. İtalyan yardım ekipleri ve balıkçılar kıyıdaki balıkçılara yardım edebilmek için bir insan zinciri oluşturuyor.

Yolcular arasında hamile kadınlar da var, bebekler denizde bekleyen dalgıçlara atılarak kurtarılıyor.

Amerika’nın Sesi geçici merkezlerde tutulan göçmenlerle karaya varışlarından hemen sonra konuşma imkanı buldu. Peter Drry Libya’da çalışan bir Ganalı. Drry, " Teknede 600 kişiydik. Pusulamız bozulduğunda teknenin kontrolünü kaybettik. Bir italyan donanma gemisi yardımımıza yetişti. Teknemiz kayaya çarptı ve hepimiz denize düştük. Yüzme bilmediğim halde hayatta kaldım. Canımı kurtarmak için elimden geleni yaptım" diyor.

Peter Drry, Trablus’tan neden böyle riskli bir yolculuğa çıktıklarını anlatıyor: "Küçük kardeşime sorun. Evimize saldırdılar. Kardeşimi öyle dövdüler ki hastaneye kaldırmak zorunda kaldık. 2 ay hastanede kaldı. Hastaneden çıkınca buraya gelmeye karar verdik."

Guy Picanor Burkina Faso’dan: "Libya’da felaket yaşanıyor. Güvenlik yok onun için ayrılmak zorunda kaldık."

Göçmen gemisi Lampedusa’ya yaklaşırken dümeni kırılınca gemi kayalara çarpmış. İçindeki yolcular da gecenin karanlığında denize dökülmüş.

Göçmenlerin eşyaları kayaların üzerinde kalmış. Bu eşyalar arasında ilaçlar, saç tokaları, yırtılmış pasaportlar var. Pasaportlar yırtık çünkü buradaki yetkililerin milliyetlerini bilmelerini istemiyorlar. Bu göçmenler şimdi siyasi sığınma talebinde bulunacak.

Lampedusa Tunus kıyılarına 200 kilometre uzaklıkta. Bu yıl 30 bin kişi adaya sığındı. Bu göçmenlerin tekneleri şimdi kıyıda terkedilmiş vaziyette duruyor. Bazıları ise karaya çıkarılmış.

Önceleri göçmenlerin çoğu Tunuslu’ymuş. Bu kişiler ülkelerindeki devrimden sonra Avrupa’da yeni bir hayat kurmak istemiş.

Geçen ay gelenlerin çoğuysa Libya’da çalışmakta olan yabancı işçiler. Bunların çoğu güney Afrikalı, diğerleri de Bengalli ve Pakistanlı.

Bu görüntüler bir İtalyan Hava Kuvvetleri uçağı tarafından çekildi. Görüntülerde adaya doğru yol alan gemiler görülüyor. Geçen hafta adaya 8 tekne ulaştı.

Göçmen sayısının artması üzerine Avrupa Birliği sınır dairesi Frontex, daha fazla yardım gemisi ve uçak bulmaya çalışıyor.

Antonio Morana Lampedusa’daki sahil güvenliğin komutanı. Morana Şubat ayından beri 300 kurtarma operasyonu yönettiğini söylüyor: "Bu operasyonlar tehlikeli ve zor. Bu tekneler genelde 20-25 metre uzunluğunda. 50 yolcu kapasiteli olmalarına rağmen 800 yolcu taşıyorlar. Bu durumda teknenin dümenini kontrol etmek zorlaşıyor."

Göçmen gemisinin kayalara çarpmasından iki gün sonra dalgıçlar 3 kişinin cesedini buldu.

Yolculuğun tehlikelerine rağmen İtalyan yetkililer daha birçok göçmen teknesinin adaya gelmek için yola çıkacağını tahmin ediyor.