Lübnan Yeni Bir Dönüşümün Eşiğinde mi?

Lübnan 6 Mayıs’ta yeni parlamentoyu belirlemek üzere sandığa gitmeye hazırlanıyor. En son 2009 yılında yapılan parlamento seçimleri ülkedeki siyasi istikrarsızlık, hassas politik yapısı, karmaşık anayasası ve bölgedeki gelişmeler nedeniyle 10 yıl boyunca yenilenememişti.

Seçim sistemini de değiştiren Lübnan’da yeni sisteme göre partiler değil listeler bünyesinde seçime katılan adaylar yarışacak. Ülke genelinde 77 listede 597 adayın yarışacağı seçimler için 7 bin oy kullanma merkezi oluşturulacak. Gerek hassas içyapısı ve gerekse yeni seçim sisteminin ülke siyasetine etki eden bloklar açısından belirsiz sonuçlar yaratma ihtimali nedeniyle ülke genelinde 20 bin asker ve polisin görev yapacağı açıklandı.
 

Lübnan’da propaganda süresi henüz bitmedi. Ülkenin kronikleşmiş sorunları adaylar ve siyasi hareketler arasındaki karşılıklı suçlamaların en önemli dayanak noktaları.
 

Lübnan, seçimlere ekonomik kriz, günlük hayatın rutini haline gelmiş olan elektrik kesintileri, işsizlik, yolsuzluk ve ülkeyi özellikle İran ile Suudi Arabistan’ın müdahalesine açık hale getiren siyasi dengeleri nedeniyle tartışmaların gölgesinde hazırlanıyor.

Lübnan’da yapılacak seçimlerde çok sayıda yeni isim de adaylar arasında yerini aldı. Yeni seçim sistemi de geleneksel partilerin listelerinde karşıt cephelerden isimlerden aktivistlere kadar geniş bir yelpazede oluşturmasını sağladı. Adaylar arasında 86 tane de kadın bulunuyor. Adayların vaatleri ise, ekonomik krizden güvenliğe ve kadın haklarına kadar birçok konuyu içeriyor.
 

Lübnan medyasında yer alan araştırmalarda ülkenin anayasası din ve mezhep esaslarına göre oluşturulmuş olsa da son yıllarda bölgede meydana gelen gelişmeler ve ülke içindeki istikrarsızlığın yansımalarının seçmenlerin tercihlerini etkilediği öne sürülüyor.
 

Yeni seçim sisteminin değişen tercihler ve farklı kesimler arasında “birliğin sağlanması” ihtiyacı çerçevesinde oluşturulduğu kaydediliyor ancak yeni sistemin geleneksel partilerin zeminlerini sarsma ihtimali bulunduğu için seçim sonrası çatışmalardan ve daha büyük bir istikrarsızlıktan korkanlar da var.

Lübnan’da seçim sonrasına dair endişelerden biri de Suudi Arabistan ve batı bloğuna yakın Müstakbel bloğunun güç kaybetmesi veya İran’a yakın Hizbullah bloğunun güçlenmesi... Bu durumda İsrail ile Hizbullah arasında tırmanan ve Lübnan ordusunun da teyakkuza geçtiğini duyurduğu gerginliğin iyice artabileceği öne sürülüyor.
 

Lübnan, yeni seçim sisteminin kestirilemez sonuçları, halkın beklentileri ile oluşturacağı yeni parlamento ve 6 Mayıs’ta kurulacak sandıklarla bir dönüşümün eşiğinde duruyor olabilir.