Merkel’den AB’yle İlgili Sıcak Mesajlar Bekleniyor

Leipzig Üniversitesi’nden Profesör Alparslan Yenal, Merkel’in Türkiye ziyareti sırasında vereceği sıcak mesajların Türk toplumundaki AB karşıtlığını azaltacağını düşünüyor
24 ve 25 Şubat tarihlerinde resmi temaslar için Türkiye’ye gidecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in gezisinin detayları belli oldu. Hükümetteki Hristiyan Demokrat Parti CDU’nun Genel Başkanı da olan Merkel programında neredeyse son anda bir değişiklik yaptı ve yarım gün olarak planlanan ziyaretini iki güne uzattı. Merkel’in Türkiye’ye ziyareti Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin Büyükelçiliği’nin açılışı için geçen yıl Ekim ayının sonunda Almanya’ya yaptığı gezi kapsamında duyurulmuş ve Merkel’in Ankara’da önümüzdeki pazartesi yarım gün kalacağı ve resmi görüşmelerini tamamladıktan hemen sonra döneceği açıklanmıştı.

Your browser doesn’t support HTML5

Merkel’den AB’yle İlgili Sıcak Mesajlar Bekleniyor


Federal Başbakanlık Sözcüsü Steffen Seibert tarafından doğrulanan son plana göre, Başbakan Merkel pazar günü ilk olarak Gaziantep’e uçacak ve karayolu ile Kahramanmaraş'a geçerek burada Nato tarafından Türkiye'ye konuşlandırılan füze savunma sistemi Patriot bataryaları kapsamında görev yapan yaklaşık 300 Alman askerini konakladıkları Gazi Kışlası’nda ziyaret edecek. Merkel’in isteği sonrasında programa alınan buluşmanın güvenlik nedenleri ile basına kapalı olarak yapılacağı açıklandı. Merkel ardından Kapadokya bölgesine geçerek, Ürgüp ile Göreme'yi gezecek.

Daha önce 2006 ve 2010 yıllarında Türkiye’yi ziyaret eden Alman Başbakanın Pazar akşamı Ankara’da konaklayacağından yola çıkılıyor. Merkel pazartesi günü Ankara’da Anıtkabir’i ziyaret ettikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek ikili temaslarda bulunacak. Merkel ile Erdoğan arasındaki zirveye PKK'ya karşı işbirliği, Türkiye’nin bu konudaki şikayetleri ve Türkiye’nin AB ile olan üyelik süreci konularının damga vurması bekleniyor. Ankara Berlin’den PKK ile mücadelede daha katı bir tutum sergilemesini, PKK destekçilerinin cezalandırılmasını ve örgütün para akışının önüne geçilmesini talep ediyor.

Berlin’deki gözlemciler Merkel’in AB konusunda olumlu mesajlar vererek, müzakerelerde yeni fasılların açılmasından yana tavır alacağından yola çıkıyor. Merkel geçmişte Türkiye ile yürütülen müzakereler konusunda ‚ucu açık’ vurgusunu yaparken, aynı zamanda ‚ahde vefa’ ilkesine uyarak daha önce verilen sözlere bağlı kalacağını söylemişti. Ekim ayında Berlin’de Merkel’le düzenlenen basın toplantısında meslektaşını sert sözlerle eleştiren Başbakan Erdoğan ise ‚Avrupa Birliği üyeliğimiz konusunda dürüst değilsiniz’ şeklinde konuşmuştu.

Leipzig Üniversitesi’nden Uluslararası Politikalar Uzmanı Prof. Alparslan Yenal, Merkel’in Ankara’da vereceği sıcak mesajların AB sürecini canlandıracağı ve Türk toplumundaki AB karşıtlığını da azaltacağı görüşünde.

Öte yandan Merkel'in temaslarında Türkiye-İsrail ilişkileri, Suriye’deki son durum ve İran'ın nükleer programı gibi uluslararası konuların da ele alınması bekleniyor. Bu arada Başbakan Merkel’in Türkiye’ye yanında üst düzey ekonomi heyetini de götüreceği açıklandı. Siemens ve Deutsche Bank gibi tröstlerin yöneticilerinin yanısıra, Lufthansa Alman Havayollarının şefi Christoph Franz’ın da heyette bulunduğu ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ile planlanan daha sıkı işbirliği konusunu masaya yatırılacağı açıklandı. Merkel’in Pazartesi Başbakan Erdoğan ile birlikte Alman-Türk Ekonomi Fuarı’nı da ziyaret ettikten sonra Almanya’ya geri dönmesi bekleniyor.