Modern Teknolojiden Kriz Haritaları

Modern Teknolojiden Kriz Haritaları

Yıkıcı doğal afetlerin ardından, cep telefonu şebekeleri, uydular ve diğer bilgisayar yazılım programları genelde en çok nerede yardıma ihtiyaç olduğunu tespit etmekte kullanılır. Bu teknoloji, kriz haritası çıkarılmasında hayati rol oynuyor.

Cep telefonlarının ve diğer sosyal medya ortamlarının gücü Japonya'daki tsunami ve depremden sonra iyice belli oldu. Felaketten bir kaç saat sonra Japon günüllüler sosyal medyadan elde ettikleri bilgileri kullanarak bir kriz haritası oluşturdu. Harita tehlikeli alanları ve acil hizmet bölgelerini belirlemekte kullanıldı. Yüzlerce kişi her gün internet ve radio istasyonları aracılığıyla bu haritayı güncelledi.

Kriz haritaları Haiti'deki yardım çalışmaları sırasında da yararlı oldu. Binlerce yazılı mesaj, uluslararası yardım örgütlerine barınak, yiyecek ve hijyen malzemesi ihtiyacı hakkında bilgi sağladı. Harita ekipleri arama ve kurtarma taleplerine yanıt verdi. Sheldon Himelfarb Amerika Barış Enstitüsü'nde uzman ve bu konuda şunları söylüyor:

"Belli bir kodu cep telefonunuzdan mesaj olarak gönderdiğinizde bu mesajın nereden geldiğinin haritası çıkarılıyor ve buraya yardım gönderiliyordu. Kızılhaç ve Amerikan askeri yardım ekipleri bu haritalardan çok yararlandı."

Kriz haritası Libya'daki olayları izlemekte de kullanılıyor. Uzmana göre, haritalardan biri, Birleşmiş Milletler'e yardım çalışmaları sırasında ve Kaddafi askerlerinin saldırılarını takip etmekte yararlı oldu. Sheldon Himelfarb şöyle konuşuyor:

"Saldırıların nerelerde meydana geldiğini gösteren haritalar sosyal medya, YouTube,Twitter ve Facebook gibi sitelerden aşırı miktarda bilgi topluyor. Birleşmiş Milletler bu haritaların paha biçilmez olduğunu söylüyor."

Himelfarb kriz haritalarının yardıma ihtiyacı olanları tespit edebileceğini ancak kullanılan bilgilerin doğru olması gerektiğini belirtiyor:

"Bu bilgileri halktan online kaynaklardan topluyorsunuz. Güvenilir olduklarını nasıl bilebilirsiniz? Bu ciddi bir sorun."

Savaş sırasında iki tarafın da düşmanını hedef almakta ve yardım örgütlerini bulmakta bu bilgilerden yararlanması mümkün.