"Molla Ömer Öldü"

Afgan hükümeti, Taleban lideri Molla Ömer’in öldüğünü doğruladı. Kabil’deki resmi makamlar, Ömer’in iki yıldan daha uzun bir süre önce Pakistan’da öldüğünü doğruladıklarını bildirdi.

Afganistan’ın istihbarat örgütü Ulusal Güvenlik Dairesi Sözcüsü Abdül Hassib Sıddiki, “Molla Ömer, Karaçi’de bir hastanede ağır hasta olarak yatıyordu, bu orada şüpheli bir şekilde öldü,” dedi.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani de Molla Ömer’in 2013 yılında öldüğünü doğruladı.

Molla Ömer’in öldüğüne dair haberlerin neden şimdi yayıldığı ise henüz aydınlığa kavuşmadı. 2001 yılından bu yana zaman zaman Taleban liderinin öldüğüne dair haberler yayılıyor.

Ömer’in ölümü, cuma günü Afgan hükümeti ile Taleban arasında Pakistan’da başlayacak ikinci tur barış görüşmelerini daha karmaşık hale getirdi.

Taleban ise örgüt lideri Molla Ömer’in öldürüldüğü iddialarını hala yalanlıyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Taleban Sözcüsü, Molla Ömer’in sağ olduğunu, öldüğü yolundaki haberlerin, örgüt liderini saklandığı yerden çıkmaya zorlamayı amaçladığını söyledi.

Bazı kaynaklar da, Taleban’la Afgan hükümeti arasındaki barış görüşmelerini aksatma amacıyla Molla Ömer’in öldüğüne dair haberler yapıldığını iddia ediyor.

Molla Ömer, son beş yıldır kamuoyu önüne çıkmadığı gibi yaşadığına dair de hiçbir kanıt yoktu. Son on yıldır da zaman zaman medyada öldüğüne dair haberler yapıldı. Ancak bu haberlerin hiçbiri bugüne kadar doğrulanmamıştı.

En son Molla Ömer’in, bu ayın başında, bir açıklama yaparak barış görüşmelerinin dini açıdan meşru olduğunu söylediği bildirilmişti. Molla Ömer’e atfedilen açıklamada, Taleban lideri, Amerika öncülüğündeki yabancı işgalini sona erdirecek ve Afganistan’a şeriat rejimini getirecekse barış görüşmelerine itiraz etmeyeceğini bildirmişti.

Molla Ömer, Amerika’nın 2001’de Afganistan’ı işgal ettiği dönemden bu yana Taleban örgütünün lideri. Amerikan hükümeti, Molla Ömer’in başına 10 milyon dolarlık ödül koymuştu.