Müftülüklere Tanınan Nikah Yetkisi Tartışma Yaratıyor

TBMM Çarşamba günü müftülüklere nikah kıyma yetkisi veren düzenlemeyi onayladı. Değişiklik, Türkiye’de çocuk yaşta evliliklerin sayısını arttıracağı gerekçesiyle kadın hakları savunucularının sert tepkisini çekiyor.

Düzenleme, İstanbul’da bir grup kadın tarafından protesto edildi. Laik bir devlet olduğu için evlendirme yetkisi de bugüne kadar sadece devlet memurlarındaydı. Kabul edilse de yeni yasa mecliste büyük muhalefetle karşılaştı. CHP milletvekili Şenal Sarıhan, yeni yasanın kadınların haklarını koruyan laik hedef aldığı görüşünde.

Sarıhan, yasa değişikliğinin iktidar partisinin dini dayatmalarının bir parçası olduğunu belirtirken anayasaya da aykırı olduğu için kabul etmeyeceklerini söylüyor.

Yasa değişikliği küçük yaşta evlilikleri teşvik edeceği gerekçesiyle endişe yaratıyor. Kadın hakları grupları imamların, resmi olmayan dini törenlerle küçük yaştaki kız çocuklarını zaten evlendirdiklerini söylüyor. Ancak seçimler öncesinde muhafazakar tabanın desteğini toplamaya çalışan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eleştirileri görmezden geliyor.

Erdoğan meclisteki oylama öncesinde “İsteseniz de istemeseniz de bu, meclisten geçecek. Kayıt dışı nikâh değil, kayıt altında nikah... Asıl kayıt dışılıkları bu, kaldıracak” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, değişikliğin özellikle nikahların imamlar tarafından kılındığı muhafazakar kırsal bölgelerde evlilikleri kayıt altına alacağını iddia ediyor. Kadın hakları grupları, küçük yaşta evliliklerin bu bölgelerde büyük bir sorun olduğunu ve büyük yaştaki kız çocuklarının evde eğitim görmesine izin veren yasanın geçmesinden bu yana sorunun daha da büyüdüğünü söylüyorlar.

Çocuk yaştaki evlilikler, bundan on yıl önce Erdoğan’ın başını çektiği ve kız çocukların okula gitmesini teşvik eden bir kampanyayla azaltılmıştı. Ancak AKP son yıllarda reformcu politikalarından uzaklaşmak ve daha otoriter hale gelmekle eleştiriliyor. AKP’nin içine girdiği bu süreç, geçen yılki darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile iyice hızlandı. OHAL altında birçok kadın hakları grubu kapatıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken Erdoğan dindar ve milliyetçi tabanının desteğini almaya çalışıyor. Kadın hakları örgütleri ise ülkenin ilerlediği yol hakkındaki kaygılarını sık sık dile getiriyor.