Musul IŞİD'den Temizlendikten Sonra Ne Olacak?

Your browser doesn’t support HTML5

Uzmanlar, IŞİD sonrası Musul’u kolay bir süreç beklemediği konusunda görüş birliği içinde. ABD Dışişleri Bakanı Eski Yardımcısı David Mack de bu uzmanlardan biri.

Mack, Musul, Ninova eyaletinin çok büyük parçası. Ninova nüfusu karışık bir yapıya sahip. Bölgede Araplar, Kürtler, Türkmenler, Şiiler, Sünniler, Hıristiyanlar yaşıyor ve bütün mesele bu insanların Musul ve Ninova’da düzeni sağlamak için uyum içinde çalışıp çalışamayacağı. Dünyanın en önemli medeniyet merkezindeki bu süreç kritik olacak” diye konuşuyor.

Emekli diplomat David Mack, yapılması gerekenleri de sıralayan Mack, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin, Musul’u ele geçirmek isteyebilecek Kürt güçlerinden uzak durması ve Bağdat yönetimi ile anlaştıkları sınırın gerisinde kalması gerektiğini ve ayrıca Arap aşiretleri ve Türk hükümetinin destekleyip eğittiği Türkmen milisleri arasında koordinasyon sağlanması için çaba hrcanması gerektiğini belirtti.

George Mason Üniversitesi’nden Profesör Mark Katz da bölgede yaşayan halkların, savaş sonrası dönemde işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Katz, "Musul’daki Sünni nüfusun büyük kısmı, Bağdat hükümetinin yetkisinin genişlemesinden rahatsız olacak. Elbette Bölgesel Kürt Yönetimi’nin de bir hamle yapma olasılığı var. Yani buradaki sıkıntı, IŞİD’e karşı olan grupların birbirleriyle uyum zorunluluğu olmaması derken, Musul’dan çıkarılsa da IŞİD tehdidinin ortadan kalkmayacağını vurguladı ve Türkiye’nin izlediği politikayı eleştirdi.

David Mack, bölge halkı için IŞİD’den daha iyi bir düzen sağlanması gerektiğine de dikkat çekti.