'Müzakerelerin Önündeki En Büyük Engel AB’nin Yaşadığı Ekonomik Kriz’

İrlanda’nın Avrupa Birliği dönem başkanlığını Güney Kıbrıs’tan devralmasıyla, Türkiye’nin 2010’dan beri durağanlaşmış üyelik müzakerelerinin ivme kazanmasıyla ilgili beklentileri artırdı.

2013 yılında yeni müzakere başlıklarının açılmasıyla ilgili Brüksel’den olumlu sinyallerin geldiği şu günlerde, merkezi İstanbul’da bulunan Ekonomik ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi (EDAM) tarafından yaptırılan bir kamuoyu araştırması, Türk halkının AB üyeliğine desteğinin yüzde 30’lara gerilediğini ortaya koydu.

EDAM araştırmasının sonuçlarını ve 2013’te Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili beklentileri, EDAM Başkanı Sinan Ülgen Amerika Sesi için değerlendirdi. Eski diplomat Ülgen, Türk kamuoyunun AB üyeliğine desteğinin düşmesini, Brüksel’in son yıllarda Türkiye’ye karşı yürüttüğü samimiyetsiz politikalara bağlarken, AB'den gelecek olumlu sinyallerin bu durumu değiştirebileceğini öne sürdü.

Ülgen, 2013’te üyelik müzakerelerinde bir hareketlenme yaşanabileceğini belirtmekle birlikte, AB’nin içinde bulunduğu ekonomik krizi çözmeden Türkiye-AB ilişkilerinde tam bir ilerleme görülmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Your browser doesn’t support HTML5

Sinan Ülgen'le AB Söyleşisi