New York’ta IŞİD’e Katılmaya Hazırlanan Bir Kişi Tutuklandı

New York’ta terör örgütü IŞİD’e katılma hazırlığında olan bir kişi yakalandı. New York Polis Teşkilatı (NYPD) ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları tarafından uzun bir süre takip edildikten sonra yakalanan kişinin Amerikan vatandaşı Sajmir Alimehmeti olduğu açıklandı.

Alimehmeti, dün çıkarıldığı New York Güney Bölgesi Mahkemesi’nde kefalet talebi reddedildikten sonra Manhattan’da Rıza Sarraf’ın da tutuklu bulunduğu federal cezaevi, Metropolitan Correctional Center’a (MCC) konuldu.

Dava dosyasında yer alan iddianameye göre, Alimehmeti, 2014 yılının Ekim ve Aralık aylarında bavulunda çeşitli askeri malzemeler bulunduğu gerekçesiyle İngiltere’ye alınmadı.

Alimehmeti, ABD’ye döndükten sonra askeri malzeme satın almaya devam etti. Eski pasaportunu kaybettiği öne süren Alimehmeti Suriye’ye gitmek için temiz olan yeni pasaport başvurusunda bulundu.

Terörle mücadele ekipleri tarafından uzun bir süredir takip edilen Alimehmeti, 17 Mayıs’ta JFK havalimanından Suriye’ye gitmek isterken kendisini takip eden ajanlar tarafından yakalandı.

Alimehmeti’nin, bilgisayarlarında IŞİD bayraklarıyla çekilmiş fotoğrafları ve terör örgütünün propaganda videoları da bulundu.

Sajmir Alimehmeti

Bharara: ’Suriye’ye gidip IŞİD’ e katılacaktı’

New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara, Aliamehmeti’nin tutuklanması sonrasında yaptığı açıklamada, “Bronxlu Alimehmeti IŞİD sempatizanıydı. IŞİD terörüne destek vermek için yurtdışına çıkma planları yapıyordu. Askeri tip malzemeler ve bıçaklar satın aldı. Suriye’ye gidip IŞİD’e katılacaktı. Terör örgütü IŞİD ile açıkça bağlantısı saptanan bu kişi FBI-NYPD’nin terörle mücadele eşgüdüm ekiplerinin başarılı çalışmaları sonrasında düzenlenen bir operasyon sonucu yakalandı” diye konuştu.

FBI New York Direktör Yardımcısı Diego Rodriguez ise yaptığı açıklamada yakalanan Alimehmeti’nin, kanlı terör örgütüne katılmaya çalıştığını bildirdi. Rodriguez “New York polisi ile birlikte yapılan operasyon sonrasında terörist katillere yardım hazırlığında olan bu kişi yakalandı” dedi.

New York Emniyet Müdürü Bill Bratton, Alimehmeti’nin, bavul dolusu askeri malzemeyle Avrupa’ya girmeye çalıştığını belirterek, “Bunu başaramayınca buradan terör örgütüne katılmanın yollarını aradı. FBI ile birlikte ortaklaşa çalıştığımız terörle mücadele eş güdüm ekiplerinin başarılı istihbarat çalışmaları sonrasında bu kişi yakalandı” diye konuştu.