Obama Suriye İçin Destek Arayışına Hız Verdi

Obama yönetimi Suriye’ye askeri müdahale konusunda Amerikan kamuoyunun desteğini kazanmaya çalışıyor.

Başkan Barack Obama, bu haftasonu yaptığı radyo konuşmasında, Suriye’nin düzenlediğini savunduğu “çirkin saldırının” diğer kimyasal silahlar saldırılarını teşvik edeceğini savundu.

Obama, kimyasal silah saldırısını “insanlık onuruna saldırı” diye niteledi ve Amerika’nın ulusal çıkarlarını da tehdit ettiğini belirtti.

Başkan Obama önümüzdeki haftadan itibaren Amerikan kamuoyu ve siyasetçilerinin desteğini aramaya hazırlanırken, Dışişleri Bakanı John Kerry’de, Obama’nın G20 zirvesiyle başlattığı uluslararası destek arayışlarını devam ettirmek amacıyla Avrupa Birliği yetkilileriyle görüşüyor.

Kerry bugün Avrupa Birliği’nin dönem başkanı Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gayri resmi görüşmelerde bulundu. Kerry’yle görüşen AB Dış Politika yetkilisi Katherine Ashton, Suriye’deki kimyasal silah saldırısına “net ve güçlü bir yanıt verilmesi” çağrısında bulundu, ama bu yanıtın askeri operasyon tarzında olup olmaması konusuna açıklık getirmedi.

Ashton, Avrupa Birliği’nin Suriye krizinin Birleşmiş Milletler tarafından da ele alınmasını istediğini söyledi, Esat rejimine karşı bir müdahaleye girişilmeden önce geçen haftaya kadar Suriye’de incelemelerde bulunan BM kimyasal silah denetçilerinin bulgularını açıklamasının beklenmesi çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakanı Kerry ise, Avrupa Birliği’ne verdiği destekten dolayı teşekkür etti, AB’nin “güvenilirlik ihtiyacı konusunda güçlü bir açıklama yaptığını” söyledi.

Öte yandan Almanya, 20’ler grubunun (G20) St. Petersburg’daki zirvede oluşturulan ve “Suriye’ye güçlü yanıt verilmesi” çağrısında bulunan bildiriye imza atacağını açıkladı. Rusya’daki zirvede sunulan bildiriye, Amerika ve Türkiye’nin aralarında bulunduğu 11 ülke imza attı.

Başkan Obama G20 zirvesinde katıldığı ikili görüşmelerde Suriye krizine değindi, bu ülkeye askeri müdahale konusunda uluslararası destek aradı. Obama’nın BM onayının beklenmemesi yönündeki arayışlarına İngiltere, Fransa ve Türkiye destek verdi. Ancak Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Suriye’ye müdahaleye karşı olduğunu açıkladı.

Dün gece Washington’a dönen Başkan Obama’nın bu Salı günü Amerikan halkına hitaben bir konuşma yapacağı ve kamuoyu nezdinde Suriye’ye kısıtlı askeri müdahale arayışlarına destek arayacağı bildiriliyor.

9 Eylül’de yeni yasama yılına başlayacak Kongre’nin de önümüzdeki haftalarda Başkan Obama’ya Suriye’ye müdahale için kısıtlı yetki veren karar tasarısını oylaması bekleniyor.

Amerikan istihbarat verilerine göre Şam dışında 21 Ağustos’ta düzenlenen kimyasal silah saldırısında 426’sı çocuk bin 400’ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Washington, saldırıyı Esat rejimine bağlı kuvvetlerin düzenlediğinden emin, ama Suriye hükümeti saldırıyı isyancıların yaptığını iddia ediyor.

Bu arada Suriye muhalefeti, bugün Şam yakınlarında düzenlenen topçu ateşinde 16 kişinin öldüğünü bildirdi.