Obama Terör Korkusunu Gidermeye Çalışıyor

  • Aru Pande

Your browser doesn’t support HTML5

Başkan Obama, 2 Aralık’ta California eyaletinin San Bernardino kentinde düzenlenen silahlı saldırıdan sonra Amerikan kamuoyunun terör ve ulusal güvenlikle ilgili kaygılarına doğrudan yanıt verdi. Halkın Obama’ya verdiği desteğin bu yıl daha da düştüğü gözleniyor. Peki yeni terör tehditleriyle karşı karşıya olan Obama yönetimi ne gibi zorluklarla mücadele ediyor?

Başkan Obama 2011 yılında yaptığı konuşmada El Kaide'yi hedef almıştı: ”Amerikan kamuoyuna ve tüm dünyaya El Kaide terör örgütünün lideri, binlerce masum kadın, erkek ve çocuğun ölümünün sorumlusu Usame Bin Ladin’in öldürüldüğü bir operasyon düzenlediğimizi açıklıyorum.”

Böylece terörle mücadelede bir sayfa kapanmış gibi görünüyordu. Başkan Obama için bundan sadece üç yıl sonra yeni bir sayfa açıldı.

Sene 2014'e geldiğinde, Obama, ”Amerika’nın dost ve müttefikleriyle işbirliği yaparak IŞİD olarak bilinen terör örgütünü nasıl zayıflatacağını ve sonunda da çökerteceğini açıklayacağım” dedi.

Obama yönetimi, Başkan’ın 2014 yılı Eylül ayında Amerika’nın IŞİD’e karşı stratejisini ana hatlarıyla ortaya koyan konuşmasından bu yana giderek büyüyen bu terör tehdidini kontrol altına almaya çalışıyor.

Rand kuruluşundan uzman Seth Jones, IŞİD'in Libya, Yemen, Somali, Afganistan, Pakistan ve daha pek çok ülkeye yayıldığını ve günümüzde daha önce hiç olmadığı kadar çok cihatçı, savaşçı, şiddet unsuru ve terör örgütü var olduğunu söylüyor.

Kimilerine göre özellikle 2 Aralık’taki San Bernardino saldırısı sonrasında terör tehdidini bertaraf etmek için hava saldırılarını ve özel güçleri arttırmak, ülke içinde teyakkuza geçmek yeterli değil.

Uzman Bruce Jones, Suriye ya da Irak’ın karadan kuşatılmasını değil, daha etkin bir strateji yürütülmesini istiyor. Jones, ”IŞİD’le, Suriye’yle çok da ciddi askeri stratejiye ihtiyaç duymadan mücadele edebileceğimiz düşüncesi, tam bir hayal. ‘Askeri güç kullanmak istemiyorum, bu nedenle askeri güç olmadan elimden geleni yapıyorum’ derseniz mücadelede işinize yarayacak en önemli araçlardan birini zaten ortadan kaldırmış olursunuz” diye konuştu.

Amerikan İlerlerme Merkezi uzmanı Vikram Sing ise eğer farklı kararlar verilseydi sonucun nasıl olacağı konusunda kararsız. Sing şöyle konuştu: ”’Keşke Esat’ı bombalamaya daha erken başlasaydık, keşke Irak’ta daha uzun süre kalsaydık’ gibi pişmanlıklar duyulabilir. Eğer bunlar yapılsaydı şu andaki gibi çok uzun vadeli ve zorlu bir sorunla karşı karşıya olur muyduk bilmiyorum.”

Başkan Obama için bu zorlukların iç siyasette de etkili olduğu bir gerçek. Obama, San Bernardino saldırısından sonra terör tehdidine rağmen Amerikalılar’a güvende olduklarını hissettirmek, halkın içini rahatlatmak için günlerdir uğraşıyor.