Pakistan-Hindistan İlişkilerinde Buzlar Eriyor

Pakistan-Hindistan İlişkilerinde Buzlar Eriyor

Pakistan ve Hindistan, nükleer kaza riskini azaltan anlaşmayı uzatma konusunda görüşbirliğine vardı.

İki tarafın uzmanları İslamabad’da düzenlenen iki günlük toplantıda nükleer alanda güven arttırıcı önlemleri ele aldı. Toplantı, iki yıl aradan sonra Şubat’ta yeniden başlayan barış süreci çerçevesinde gerçekleşti.

Yayınlanan ortak bildiride uzmanların nükleer silahlarla ilişkili kazaların önlenmesini amaçlayan mevcut anlaşmayı beş yıl uzatma kararı aldıkları belirtildi. Uzmanlar, dışişleri bakanlıklarına bu konuda tavsiyede bulunacak.

Bildiri, görüşmeleri “samimi ve yapıcı” olarak tanımladı.

Görüşmelerin ilk gününde Pakistan iki tarafın ağır silahlarını Keşmir’deki ateşkes hattının en az 30 kilometre uzağına çekmelerini önerdi. Hindistan, ateşkes hattının askerden arındırılması önerisine henüz yanıt vermedi.

Keşmir üzerinde hak iddia eden Pakistan ve Hindistan bölgenin tümünü kontrol altına almak için iki kez savaşmıştı. Keşmir’in Hint kesimindeki ayrılıkçı Müslümanlar bağımsızlık ya da Pakistan ile birleşmek için 1989’dan beri silahlı mücadele veriyor.

Hindistan 2008’deki Mumbai terör saldırılarından sonra Pakistan ile barış görüşmelerini kesmişti. Yeni Delhi, saldırılardan Pakistan’da üslenen teröristleri sorumlu tutarken İslamabad olayla ilgisi olmadığını savunuyor.