Pentagon Sözcüsü'nden ABD-Türkiye İşbirliğine Vurgu

Your browser doesn’t support HTML5

Pentagon Sözcüsü Adrian Galloway, Türkiye’nin, IŞİD’in yabancı savaşçılarını Suriye’ye sokmasını önlediğini belirterek, Suriye’deki savaşta ve teröre karşı Türkiye’yle Amerika arasındaki işbirliğinin önemini vurguladı. Galloway, IŞİD’e karşı yürütülen savaşı ve bu savaşta Türkiye’nin üstlendiği rolü değerlendirdi.

ABD Deniz Piyade Binbaşısı Adrian Galloway, Trump yönetiminin IŞİD’e karşı yürütülen savaşı nasıl devam ettireceği konusunda bilgi verdi: “IŞİD’e karşı yürüttüğümüz operasyonlara hız vermeye başladık. Suriye Demokratik Güçleri gibi bölgedeki ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Suriye’ye topçu birlikleri yolladık. Bu birliklerin vereceği destekle kara güçlerimiz Rakka’yı kuşatma altına alarak IŞİD’e son darbeyi vuracak.”

ABD Deniz piyade binbaşısı Adrian Rankine Galloway, IŞİD’e karşı yürütülen savaşta Türkiye’nin Amerika’nın öncülüğünde kurulan koalisyona verdiği desteğin önemini vurguladı. Galloway, Rakka operasyonunda Türkiye’nin üstlenebileceği sorumluluklar hakkında da şu değerlendirmeyi yaptı: “Türk hükümetiyle Rakka’da başlatılacak operasyonlar konusunda yakın bir iletişim içindeyiz. NATO müttefikimiz olan Türkiye’nin IŞİD’e karşı verdiğimiz mücadeledeki desteğinin ne kadar değerli olduğunun farkındayız. Türk güçleri IŞİD militanlarının Suriye’ye giriş ve çıkışlarını başarılı bir şekilde önledi. Diğer NATO üyeleriyle olduğu gibi Türkiye’yle de, Rakka operasyonu hakkında hükümet ve ordu düzeyinde iletişimimiz sürüyor. Rakka’da IŞİD’in son yenilgiye uğratılması için sıkı bir işbirliği içindeyiz.”

Aynı zamanda Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü olan Galloway, Türkiye’nın Fırat Kalkanı Operasyonu’nu da değerlendirdi: “Türk güçlerinin ve ortaklarının IŞİD’e karşı yürüttükleri operasyonlarda önemli ölçüde ilerleme kaydettiklerinin farkındayız. Biz de koalisyon ortakları olarak bu operasyonlara istihbarat paylaşımı, Türk güçlerinin alabilecekleri hedeflerin belirlenmesi ve El Bab ve çevresinde bulundan IŞİD hedeflerine hava saldırıları düzenlemek dahil, destek vermeye devam ediyoruz. Bu bölgeyi hep birlikte IŞİD’ten temizleyeceğiz.”

Pentagon Sözcüsü ayrıca IŞİD’in son durumu hakkında da açıklamalar yaptı: “Aslında IŞİD Musul’u kaybettiğini bilen bir düşman. IŞİD’in yabancı ve Iraklı militanları, giderek daha fazla baskı altına giriyor. IŞİD’in üst düzey yöneticilerinin de Musul’dan kaçtığı yolunda istihbarat aldık. Orta düzey yöneticileri de ya öldürüldü ya da kaçanların yerlerine tecrübesiz yabancı savaşçılar getirildi. Panik yaşayan IŞİD militanları ayrıca infaz, tehdit ve vergileri arttırdı. Musul halkı da IŞİD’den kurtulmak istiyor. Yani IŞİD, Musul’daki günlerinin artık sayılı olduğunu biliyor.”

Pentagon Sözcüsü Galloway, Türkiye ve bütün koalisyon ortaklarıyla Amerika’nın, IŞİD’i Irak ve Suriye’den yok edeceğini söyledi. Galloway’a göre, IŞİD’den kalan boşluğun başka terör örgütleriyle doldurulmasının da önlenmesi gerekiyor. Bu açıdan bölge hükümetlerine halklarını iyi yöneterek ülkelerinde barış ve huzura kavuşturmak için büyük sorumluluk düşüyor.