Petrol Fiyatları Düşük Kalacak

Uluslararası Enerji Dairesi düşük petrol fiyatlarının gelecek yıl ya da iki yıl daha devam edeceğini tahmin ediyor.

Uluslararası Enerji Dairesi, düşük petrol fiyatlarının bir-iki yıl daha devam edeceğini tahmin ediyor. Dairenin raporuna göre fiyatlardaki düşüş son 18 ayda petrol sanayiindeki yatırımlarda da gerilemeye neden oldu. Bu da talep arttığında üreticilerin üretimi artırma kapasitesini zayıflattı.

Houston’da enerji konferansında konuşan Uluslararası Enerji Dairesi Başkanı Fatih Birol petrol fiyatlarının nispeten gelecek yıl da düşük seyredeceğini ama 2020 ile birlikte iki katına çıkacağını kaydetti. Talebin hala düşük olduğunu, üretimin ise fazla olduğunu kaydeden Birol, üretimdeki kesintilerin etkisinin başladığını da söyledi: “Küresel petrol üretim hacmi ciddi biçimde düşüyor. Son altı yılda günlük üretim 11 milyon varildi, şimdi ise düşük fiyatlar nedeniyle üretim 4 milyon varilde kaldı.”

Birol, ayrıca yeni yatırım projelerinde kesintilerin olduğunu bunun da piyasa şoku yaratacağını kaydetti. Birol’a göre bu şok sadece petrole olan talebin gelecek yıllarda artmasından değil, mevcut petrol kuyularındaki azalan üretimden kaynaklanacağını kaydetti.

Birol, “Bugünkü seviyeyi korumak için her yıl günde 3 milyon varil üretmemiz gerekiyor,” dedi.

Uluslararası Enerji Dairesi Başkanı, Çin ve diğer yerlerdeki ekonomik büyümenin önümüzdeki birkaç yılda petrol talebini artıracağını ancak 2014’ün ortalarındaki gibi varil başında 100 dolar fiyat seviyesine dönülmesinin beklenmediğini kaydetti. Birol’a göre petrolün varil başına 80 dolara yükselmesi de enerji verimliliğindeki artış ve yenilenebilir enerji kaynaklarındaki gelişmeler nedeniyle geçici olacak.

Uluslararası Enerji Dairesi’nden Neil Atkinson’a göre de Amerikan petrol üretiminde geçen yıllarda kaydedilen hızlı artış fiyatların aşağı düşmesindeki etkenlerden biri.

Atkinson, “Çok farklı bir dünya bekliyoruz, üretimin çok hızla arttığı bir dünyadayız,” dedi.

Atkinson’a göre, eğer Amerika petrol ihraç etmeye başlarsa bunun küresel piyasalardaki etkisi, ihraç edilen miktarın düşüklüğü nedeniyle kısıtlı olacak.

Uluslararası Enerji Dairesi raporu Ortadoğu’nun dünya petrol piyasası için en büyük kaynak olmaya devam ettiğini gösteriyor. Geçen yıl bölgedeki ülkelerin üretimi kısma kararı fiyatların düşmesine etkili oldu. Rapora göre İran’a yaptırımların kalkması da bu ülkenin gelecek aylarda daha fazla petrol ihracat etmesine fırsat verecek.